Още по темата

Генерал Румен Радев е кандидатът на БСП на президентските избори. Решението беше взето на тайно гласуване минути преди 19:00 часа. Бившият вече главнокомандващ на Военновъздушните сили подаде оставка на 1 август. 

От 150 гласували 99 са "за" генерала. След него е Румен Гечев, а с едва 13 гласа е Таско Ерменков. 

Отворен обаче остана въпросът кой е вицепремиерът. 

По-рано изпълнителният съвет на партията се събра на „Позитано” 20, за да избере единна кандидатура. От първоначално седем номинирани, четирима си направиха отвод.

Сред тях бяха Михаил Миков, Илияна Йотова и Марио Трайков.

Миков се оттегли с думите, че не иска да бъде кандидат за президент, защото битката е предрешена.

Изтребителите ни бяха напълно приземени

Румен Овчаров: Издигането на ген. Радев е заплаха за Борисов

Преди няколко дни омбудсманът Мая Манолова също си направи отвод. Тя изброи мотивите си в писмо.

"Напоследък чух за себе си много неща - все "приятелски огън". Аз не участвам в братоубийствени войни! Те са пагубни за своите инициатори и рушат доверието на гражданите в политическата система. Това поведение през годините вече нанесе катастрофални вреди - разтвори се огромна бездна между гражданите и политиците", уточнява Манолова в писмото. 

За свикване на пленума настоя вътрешната опозиция в партията, която не беше съгласна с номинирането на генерал Румен Радев за кандидат-президент.

"Летял съм на всякаква техника и при всякакви условия и винаги съм намирал път към летището".

Това заяви бившият вече командир на ВВС ген. Румен Радев минути, след като бе официално номиниран от БСП. 

"Имаме сериозно подготвен самолет, който да му предоставим", заяви пък соцлидерът Корнелия Нинова.

"Умея да нося отговорност, заставам зад кандидатурата на ген. Радев и гарантирам победа на тези избори", категорична бе Нинова.

"Имам ясно споразумение и договорка - отворен съм за всякакви предложения и обсъждания, но преценявам сам", заяви ген. Радев.

Запитан кой е фаворитът му за вицепрезидент и дали ще склони на АБВ това да е проф. Андрей Пантев,

Радев обясни, че въпросът е много сериозен. "Държа и уважавам всички евентуални коалиционни партньори, предстои ми да изложа визията си пред тях и тогава ще обсъждаме кандидатите за вицепрезидент", обясни той.

"Имена не са обсъждани на този етап и в никакъв формат", категорична бе и Нинова.

БСП ще се яви на президентските избори в широка лява коалиция

Сред решенията на Националния съвет е и това, че БСП ще се яви на президентските избори в широка лява коалиция. На следващ пленум ще се решава как ще се казва коалицията и кои партии ще влязат в нея.

На 10 август президентът Росен Плевнелиев подписа указа за освобождаването на генерал Радев, след предложение на Министерски съвет. По-рано ген. Радев подаде оставка и веднага се заговори, че той е една от възможните кандидатури за президент на БСП. Това се потвърди след като БСП обяви номинациите си,  а също стана ясно, че кандидатурата на генерала се подкрепя и от АБВ.