Още по темата

Депутатите от Народното събрание отхвърлиха първият вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3, внесен от БСП. Мотивите на левицата бяха свързани с провал в борбата с корупцията.

От общо 234 гласували депутати, 103 бяха "за", 131 - "против",

нямаше въздържали се. "За" оставката на правителството гласуваха депутатите от БСП и ДПС, против бяха от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим.

"Вотът е неуспешен", обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Депутатите в остър дебат за вота на недоверие, Борисов не дойде

БСП защити вота с корупцията, ГЕРБ смята мотивите за комични

Преди гласуването на вота в декларация от името на група Валери Жаблянов от БСП заяви, че ниският рейтинг на парламента се дължи и на отсъствието на премиера от дебатите по вота и от гласуването.

"Отсъствието на Бойко Борисов унижава парламента, оценката на държавния глава е правилна",

категорични са от БСП.

Също в декларация Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви, че е било задължение на председателя на НС да се противопостави на опитите на президента да урони престижа на българския парламент. "Във вчерашните изказвания ние не чухме нищо за неговата полезност през последната една година", каза Цветанов по повод думите на държавния глава и последвалата позиция на Цвета Караянчева.

"Премиерът Борисов изпълнява ангажиментите си по повод българското председателство на Съвета на ЕС",

заяви Цветанов по повод искането премиерът да присъства в пленарна зала. "В 10 ч. ние ще направим трибунка, на която ще изразим и мнението си на всичко това", което в последните дни се тиражира от БСП, съобщи Цветан Цветанов.

След гласуването лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви, че този вот е започнал като безсмислен и е завършил като циничен.

"Вчера колега от ПГ на БСП си позволи да обижда единствената партия и ПГ, която по никакъв начин не е замесена в корупция, далавери, като я нарече безнадеждна", подчерта Марешки.

"По-лошото е, че каза, че единственият начин за да успее този вот на недоверие е, че ще разчитат на ПГ на ОП. В предни парламенти ги наричахте националисти и фашисти, на тези на които вчера и онзи ден си позволиха да говорят за ваши колеги обидно, на тях ли разчитате", попита Марешки." Това ли е нивото, на което разчитате? Нека се обърнем към истинските ценности и морала, към некорумпираността", призова Марешки.

Депутатът от БСП Славчо Велков заяви, пред NOVA в кулоарите на парламента след гласуването, че вотът е свършил своята работа и резултатите от гласуването не го изненадват. „Това е работата на опозицията, тя е длъжна да използва вотовете на недоверието. Така обръща вниманието на обществото по проблемите като корупцията”, допълни Велков.

„Изненадан съм, че премиерът не присъства, а г-н Цветанов му се яви като адвокат. Може би някой вицепремиер трябваше да обясни причините за отсъствието му”, каза още депутатът. По думите му това е първият вот на недоверие, но вероятно няма да е последен.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък беше категорична, че вотът на недоверие е бил обречен на неуспех. "Мотивите бяха абсолютно безсмислени, сочеха единствено и само социология, вестникарски изрезки и размисли върху преживяно по картинки от страна на БСП", заяви тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.