21

Б ившият вътрешен министър Валентин Радев открехна завесата кой ще оглави професионалното ръководство в МВР. Имената са две – Христо Терзийски и Ивайло Спиридонов. Новият вътрешен министър не пожела да потвърди, а премиерът заяви, че този път ще чакат одобрението на президента преди да обявят избраника си.

Засега постът главен секретар на МВР в следващите два месеца ще бъде зает от зам.-главния секретар на ведомството Георги Арабаджиев. За втори път той поема този пост, след като беше отстранен Георги Костов.

Докато не се сондира мнението в президентството, име на нов главен секретар няма да се казва, обясни премиерът. Понеже системата имала нужда от спокойствие, Бойко Борисов каза, че щял да чака президента и неговото „да”.

„Човекът или хората, които ще му предложа като варианти, ръководят големи структури и не би трябвало никоя от тях да пробуксува, ако бъде отказано съгласуването”, обясни Борисов.

С такова буксуване в съгласуването беше назначен Младен Маринов за министър, а президентът не спести критиките си към назначението. (Подробности прочетет по-долу).

Междувременно първата професионална среща на Младен Маринов беше със синдикатите.

Те му дадоха време, за да се адаптира към новата позиция. Младен Маринов няма да получи 100 дни толеранс, но засега няма и опасност от полицейски протести.

Довчерашният главен секретар потвърди – полицейските синдикати са прави, че липси има, включително и на животоспасяващи бронежилетки. Но в новото си амплоа на министър заяви, че липсите ще бъдат попълнени.

"Предприети са действия, закупени са определен брой,има процедура за купуване, но категорично всеки полицай трябва да е обезпечен, защото не може хора, които отговарят за сигурността на други хора, да не са защитени”, заяви пред NOVA новият вътрешен министър Младен Маринов.

Сега първите от новите жилетки се разпределят между хората, които всеки ден са на терен, а планът е скоро да има и за всички полицаи.  И ако днес двама – или трима карат с една, пак двама или трима се оказват заслужилите поста главен секретар.

"За този пост трябва да е служител в системата на МВР”, заяви министърът. Той обаче не посочи конкретно име.

Министър Младенов коментира още, че е сондирал мнения, но с контретни хора тепърва ще говори. За последно днес отговори по случая със задържаните журналисти, които сигнализираха полицията за унищожаването на важни документи, но се оказаха с белезници и часове наред се обясняваха с радомирските полицаи.

"Те на място намират чували с нарязани документи и огнище с нарязани, които са тлеели. В същото време от журналистите идва информация, че се готви нов транш, съвсем нормално е да сложите един полицейски секрет там и по тази причина колегите са задържали лица, които с фенерчета, които са отишли да ровят документите, в последствие се оказва, че това са журналистите”, каза Маринов.

Историята се разчу и далеч отвъд пределите на България.

А дали Маринов приема като удар по собствения си имидж и критиките на президента:

"Всеки има право на мнение и оценка, особено президента, аз съобщавам факти, преценката е негова, по отношение на комуникацията аз съм диалогичен и смятам, че без диалог между институциите, страдат хората”.  

Фактите, съобщени от министъра: докато е бил главен секретар, битовата престъпност е спаднала с 8 процента, намалял е и броят на жертвите на пътя.

Избраният вчера от парламента за вътрешен министър Младен Маринов заяви в „Здравей, България“ по NOVA, че не се е колебал да приеме предложения му от министър-председателя Бойко Борисов пост.

„Аз реално не бих отказал на такова предложение, защото не се променя много за мен екипът е същият. В нашата работа имаме готовност да се хвърлим веднага и взимаме решенията бързо“, каза той в отговор на въпрос дали веднага се е съгласил.

За вчерашните си сълзи и благодарността към семейството си,

днес Маринов беше по-сдържан и сподели: „Семейството ми винаги са ме разбирали и никога не са били против кариерата ми. Имам дъщеря на 20 г. и син, който скоро ще навърши 18 г. Дефицитът, който съм създал вкъщи го е поемала съпругата ми. С нея обсъдихме ситуацията и тя на шега ме пита дали сега още повече ще отсъствам от вкъщи“.

Приесняват ме големите очаквания, които ме карат да се мобилизирам и да бъда във върхова форма, но знам с какъв екип работя и им благодаря.

За указа, подписан от президента и оценката му за „мърлява работа“ в МВР

„До момента на подписване на указа не съм чул подобни упреци. Най-вероятно мнението му е произтекло от обективни наблюдения. Аз обаче мога да отговоря с резултати – с 8% е намаляла битовата престъпност, имаме в пътна безопасност спад на жертвите, въпреки последната жестока катастрофа край Своге, която отне живота на 17 души. Всеки има право на мнение и оценка, особено президентът, който е главнокомандващ“.

Румен Радев подписа указа за Младенов

Борисов: Маринов иска да стане министър, както командващият ВВС поиска да стане президент

На въпрос дали очаква проблем с президента при предложението на нов генерален секретар на МВР, министърът отговори: „Ще бъдат спазени всички изисквания на закона. До момента, когато ме е търсил президента, винаги съм се отзовавал. Всичко ще се обсъди в МС и там ще бъде взето решението“.

Той отрече информацията, че коалиционните партньори от

ОП са се съгласили да подкрепят кандидатурата му, ако в замяна на това те определят новия главен секретар.

„Аз не знам за такова нещо, това не е вярно. На този пост трябва да е служител от системата на МВР. Нямам срок в който трябва да съобщя име. Не съм говорил с конкретен човек, сондирал съм мнения, но има зам.-генерален секретар, който в момента изпълнява тези задължения, г-н Арабаджиев, и той ще изпълнява тези функции но назначението на новия секретар“.

Трима министри - Валентин Радев на вътрешните работи, Ивайло Московски на транспорта и Николай Нанков на регионалното развитие, подадоха оставки след призива на премиера Бойко Борисов. Причината е тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 17 души. Оставките трябваше да бъдат гласувани миналата седмица в парламента, но се указа, че президентът Румен Радев не е подписал указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Именно Маринов беше предложен от управляващите за нов вътрешен министър.

Относно ареста на разследващи журналисти в Радомир

за който писаха и чужди медии, той поясни: "Колегите са арестували лица, които с фенерчета отиват на местопрестъпление. Снети са им сведения, както биха били снети сведения от всеки нормален гражданин, който се е намирал на местопрестъпление".

Цветан Цветанов: Румен Радев цели конфронтация

Отмениха гласуването на министерските оставки

Борисов представи новите министри

Борисов поиска три оставки и ги получи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 7 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 9 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 12 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 12 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 15 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 15 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 15 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines