Още по темата

„Питам премиера прати ли есемеси на депутатите си „няма мърдане“ за Истанбулската конвенция и кой го докара до положението да няма мърдане”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

„Подписана е от министър Захариева без никой да знае в държавата. Приета е на Министерски съвет без доклада, който трябва да каже какви са последствията. Няма обяснителен доклад към нея. Вкарана е в парламента на абордаж и премиерът праща есемеси на депутатите „няма мърдане“. Кой постави министър-председателя в положение да няма мърдане? Не се прави така в парламентарна република. Изправяш се и говориш. Ти си премиер на цялата държава“, заяви Нинова.

365 дни на "Дондуков" 2 - успехите и скандалите около Радев

Радев: Хората около Борисов да четат повече

БСП и Патриотите заедно срещу ГЕРБ за Истанбулската конвенция

Според лидера на БСП ратификацията на документа не е партиен въпрос, а цивилизационен избор.

„Смисълът на тази конвенция е пазете децата. Не толкова жените от насилие. Ще приемем тези закони, ние имаме добри закони. Ще ги направим още по-добри. Ще увеличим наказанията от насилници“, каза Нинова.

Лидерът на БСП изрази недоволството си от критиката на омбудсмана Мая Манолова, че БСП не е приела Истанбулската конвенция.

Нинова определи като война между институциите изявлението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че катастрофичното говорене е предпочитан от държавния глава похват като война между институциите.

„Г-жа Караянчева не беше права в изявлението си. Споделям на 100% мнението на г-н Радев. Откакто управлява ГЕРБ и министър председател е Бойко Борисов парламентът наистина е превърнат в изпълнител на едноличните му решения“, категорична е Нинова.

Тя даде пример с липсата на министър-председателя от дебатите по вота на недоверие към кабинета и с това че от месеци не е идвал на парламентарен контрол. Нинова също така посочи, че гласувано от парламента решение в Закона за държавния бюджет за отпускане на средства за манастир в Света Гора е било отменено от премиера, който после дал парите от свое име в обителта, все едно, че са негови.

По думите ѝ президентът не е виновен, че казва истината за ситуацията в Народното събрание.

„Виновни сме ние депутатите, че сме го докарали до там, че сме позволили на министър-председателя вчера да не дойде, че са си мълчали те, когато ни нарече безделници. Тогава защо не направиха изявление, че парламентът се обижда?“, попита лидерът на БСП. 

„В парламентарната република парламентът е органът, който управлява държавата. В този парламент и откакто Борисов е премиер, парламентът не управлява. Управлява я еднолично премиерът, а в парламента просто се подпечатват неговите решения”.

Нинова заяви, че не си спомня премиер на България, освен Борисов, еднолично да е отменял решения на парламента. Според нея чувството на самодостатъчност на ГЕРБ „ще им изяде главите”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.