Още по темата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ иска поскъпване на тока с 51%. Нинова попита: „Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?“.

Лидерът на социалистите публикува в социалната мрежа Фейсбук отговора на председателя на КЕВР Иван Иванов на нейно писмо с питане – какво увеличение на цената на тока за бита е поискано от „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“ от 01.07.2018 г.

Петкова за ЧЕЗ: Държавата може да контролира ЕРП-тата

Над 5% увеличение на тока искат две дружества

„Ето я истината: ЧЕЗ искат увеличение с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа“,

коментира председателят на БСП. Тя изтъква като сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4%, на дневната с 6,9%. „Енерго про“ са поискали средно увеличение с 5.5%. Едните с 5%, ЧЕЗ – с 51%. „Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?“ – задава реторичен въпрос Корнелия Нинова.

По-късно днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия, а българският регулатор.

„Електроразпределителните предприятия и всяко едно енергийно предприятие е в правото си да предяви определени искания за цена, но тази цена в крайна сметка се определя единствено и само от КЕВР, така че хората трябва да бъдат напълно спокойни“, категорична беше Петкова.

„Най-важното, което всички трябва да знаем и което никога не трябва да забравяме е, че не бива да се заиграва със страховете на хората

и не бива да се акцентира върху това, че видите ли сега с промяната на собствеността (на ЧЕЗ Българя – бел. ред.) ще се промени и цената на електрическата енергия”, каза министърът на енергетиката.

„Аз разчитам изцяло на експертността и професионализма на нашия регулатор. Мисля, че се убедихме, че регулаторът работи изключително добре, там работят много добри професионалисти, председателят на регулатора работи изключително професионално. Аз вярвам в българския регулатор, така че нека да го оставим спокойно да си свърши работата и професионално”, заяви Петкова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък отсече:

„Какво значение има това, че БСП заявява какви са предложенията?

Значение има какво решение ще вземем ние”.

Ако ценовите заявления на ЧЕЗ бъдат приети, би се стигнало до

средно увеличение на цената за битовите клиенти на ЧЕЗ с по-малко от 3 стотинки на киловатчас, БСП манипулира.

Това заявяват в официално писмо от ЧЕЗ.

Съобщението на дружеството идва във връзка с „манипулативни твърдения от страна на лидера на БСП относно внесените ценови предложения от дружествата на ЧЕЗ в България и опита да бъдат използвани за политически кампании“.

„Подчертаваме, че това е професионално изготвено предложение относно това какви би трябвало да са ценовите параметри, но единствено КЕВР има право и отговорност да вземе решение каква да бъде одобрената крайна цена за клиентите като се отчетат и внесените от НЕК и ЕСО ценови заявления“, се казва още в писмото.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крaл също коментира ценовите заявления

в интервю за Агенция „Фокус“. На въпрос как са обосновани исканите от дружеството параметри във внесените ценови предложения, той отговори:

„Има много фактори, които да обосноват подхода на постепенното увеличение на цените за електроенергия, които и към момента са най-ниските в ЕС. Тук трябва да се отчете преодоляване на дефицита в енергийната система, инвестициите в инфраструктурата, високо, средно и ниско напрежение, отразяване на разходите за производство на електроенергията и разбира се, либерализацията.

В същото време километър кабел, нов трансформатор или електромер навсякъде в Европа струват почти еднакво. Цената на квалифицираната работна ръка в България расте. Това е валидно и за енергийния сектор и ЧЕЗ трябва да се съобразява с нивата на възнагражденията в държавните и останалите частни енергийни компании“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.