Още по темата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че е излъгал за оттеглянето на т. нар. Истанбулска конвенция.

„Борисов излъга преди седмица, че оттегля Истанбулската конвенция, цитирам: „докато не се постигне консенсус”, заяви на брифинг Нинова.

Здравният министър иска оставката на шефа нa НЗОК

Борисов: Референдум за гей браковете? Всички знаем отговора

Валери Симеонов във "Фейсбук": Йончева лъже

Тя посочи, че такъв консенсус няма как да бъде намерен дори в ГЕРБ и не може да има с БСП.

„Конвенцията не само че не е оттеглена от парламента, но и е разпределена на парламентарните комисии - по правни въпроси, по въпросите на децата, младежта и спорта, по образованието и науката, а е гледана вече в комисията по външна политика и има доклад по нея”, съобщи Нинова.

„Ще повярваме в думите му, ако утре на заседание на Министерски съвет правителството реши Истанбулската конвенция да бъде оттеглена от Народното събрание”, подчерта лидерът на социалистите.

Тя също така заплаши председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че ще понесе наказателна отговорност за думите му, че депутатът от БСП Елена Йончева е замесена в източването на Корпоративна търговска банка.

„Елена работи по разкриването на една от най-големите корупционни сделки на правителството на ГЕРБ - тази с оградата”, каза Нинова. Тя запита задочно главния прокурор Сотир Цацаров дали прикрива действията на управляващите, като не дава информация за проверката на изнесените от Елена Йончева в парламента данни за изграждането на оградата по българо-турската граница.

Нинова защити и шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев. Според нея ако оставката му се иска заради предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, то премиерът Борисов също трябва да напусне поста си.

„През януари премиерът изхарчи приблизително същата сума от 200 млн. лв., само че незаконно, еднолично, извън закона за бюджета”, подчерта Нинова, визирайки средствата, обещани за повишаване на заплатите в МВР.

„Искаме актуализацията на държавния бюджет и на този на НЗОК да влязат в парламента и там депутатите да решат какъв ще е изходът”, каза Нинова. „Ако управляващите не го направят, ще се потвърдят думите на президента, че парламентарната република е атрофирала”.

Лидерът на БСП застана зад скандалното изявление на съпартиеца си Валери Жаблянов, което той направи за Народния съд - че е бил неизбежен и необходим.

„Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента”, каза Нинова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.