Още по темата

Като политически определи протестите за Пирин министърът на околната среда и водите Нено Димов. „Този протест много ясно виждаме, че е политически. От самото начало беше политически”, заяви Димов пред NOVA.

„Голяма част от хората, които протестират, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират. Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%”, поясни министърът.

Екозащитници отново внасят исканията си, сезират ОЛАФ и ЮНЕСКО

Сблъсък в ефир за „зеления рекет” и кой плаща за Банско

И коментира, че

„лидерите на тези протести са политически партии, които не можаха да влязат в парламента”.

„През всичките години те са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия”, коментира Димов.

„Политически протести е имало навсякъде в демократичния свят, нормално е да ги има и в България”, коментира още министърът.

Нено Димов заяви още, че

в глобалния индекс за екологична ефективност България е на 30 място в света, като през 2017 г. се е качила с 3 места.

А по отношение на биоразнообразието и хабитатите от 64-то място се е качила на 23-о място. „Много добре си гледаме околната среда”, категорично заяви министърът.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Това обаче са думи на човек, който смята, че климатичните промени са една „измама, която се използва за сплашване на хората“, припомня авторитетното издание „Форбс“. (Forbes)

„Форбс“ публикува обширен материал за него, в който подчерава, че Нено Димов е председател на Съвета по околна среда на ЕС от 1 ануари и ще определя дневния му ред и ще води преговори с Европейския парламент от името на всички държави-членки до края на юли.

Изданието припомня, че Димов стана министър на околната среда през май миналата година и малко след това даде телевизионно интервю, в което се казва, че „изменението на климата е научен дебат, няма консенсус и всяка страна си има аргументи“. През 2015 г. той каза в онлайн видеоклип, че глобалното затопляне е „измама ... използвана, за да изплаши хората“.

„Топенето на ледa няма да повиши нивото на морето дори с милиметър. Основният фактор за изменението на климата е слънчевата активност“,

каза той.

Изданието обръща внимание на протестите на еколозите в България, които искат оставката на Нено Димов и прави паралел с позицията по тази тема на американския президент Доналд Тръмп.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.