Още по темата

"България няма национална, а националистическа позиция спрямо Република Турция, която се изгражда върху исторически митологеми. Тя е преднамерена, обременена с исторически наслоени самоцелни критики срещу Република Турция". 

Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан в "Здравей, България" по NOVA

"Какво виждаме в лицето на съвременна Турция -

враг, който генерира рискове за България и Европейския съюз, или натовски партньор, който има съществен принос за стабилността на България и Европейския съюз в рамките на една бежанска вълна", попита той. 

В Ердоган аз виждам първия турски президент, избран пряко от турските граждани, допълни той. 

"Ако този военен преврат беше успял, щяха да се появят рискове за България и за Европейския съюз, които днес не бихме могли да прогнозираме", добави още Местан.

За нас фундаменталният въпрос е дали след изборите България ще има президент атлантик, който ще продължи линията на Росен Плевнелиев като държавен глава с отчетлив евроатлантически профил. Ако има човек, който отговаря на този тест на ДОСТ за атлантик, ние бихме го подкрепили още на първия тур", така лидерът на ДОСТ Лютви Местан отвърна на въпрос дали ще се кандидатира за президент.

По думите му ДОСТ чака кандидатурите на големите партии. Засега е ясна само тази на БСП - Инициативен комитет, начело със Стефан Данаилов, издига ген. Румен Радев.