Още по темата

„Когато Движението за права и свободи поставя фундаментални въпроси за всяка демокрация, позициите на ДПС не могат да се сведат до някакво тактическо съображение. Няма как това да се определи като театър”.

Така председателят на движението Лютви Местан коментира в предаванетo на Сашо Диков по Нова ТВ напрежението в отношенията с БСП в парламента.

Между двете партии, подкрепящи правителството, прехвърчаха искри след като Народното събрание отхвърли, с гласовете и на социалистите, предложението за промени в Изборния кодекс по отношение на предизборната агитация на майчин език. „Етническото напрежение не е само мит, а опасна реалност”, предупреди Местан.

По думите му „в парламента „Атака”, ГЕРБ и БСП се надпреварват, кой има по-големи заслуги да се ограничат тези права. Те образуваха едно парадоксално антиевропейско мнозинство”, заяви лидерът на ДПС.

„Водим кампанията на български и само когато се налага казваме нещо на майчиния си език и това в България се наказва”, добави Лютви Местан.

„Когато говорим за етническо напрежение, трябва да си зададем въпроса, кое реално го провокира”, продължи темата наследникът на Ахмед Доган.

Той припомни изказване на Бойко Борисов, че целите на Възродителния процес са били правилни, само методите не били, като пример за такава провокация. Лютви Местан коментира и разпаленото изказване на Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна, в което бяха споменати имената на етнически турци, преследвани по времето на Възродителния процес, някои от тях за шпионаж.

Той беше категоричен, че думите му не са били предварително цензурирани от парламентарната група. Лидерът й знаел само, че Хафъзов ще обясни отроцателния вот.

„Проблемът с изказването на г-н Хафъзов е в начинът, по който се възприе. Никой не разбра, че той говори за български граждани”, посочи Местан.

Председателят на ДПС опроверга тезата, че България се управлява от коалиция между БСП, ДПС и Делян Пеевски и отхвърли „мита за медийния монопол на Пеевски”.

Според Местан добре е Пеевски „като е казал А, да каже и Б, за да стигне и до Ю, Я. Бих го призовал да говори, а не да мълчи, не само за срещите с Цветанов в МВР, а и с Бойко Борисов.

Тези хора не заслужават цената на неговото мълчание. Той призна за определени свои срещи и трябва да продължи, защото така ще снеме обвиненията, че представлява задкулисието.

Едва тогава вниманието ни ще се насочи към истинското задкулисие – разговора с Кокинов в Банкя, тефтерчето на Златанов, случая с Мишо – Бирата…”

Лютви Местан заяви, че е имал само няколко телефонни разговора с бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров, но че се е срещнал съвсем наскоро с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.