Още по темата

Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и изграждането на газов хъб във Варна. Берлин и София ще работят за свързаността на Балканите. Германия вижда перспектива за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ ПОСРЕЩНА АНГЕЛА МЕРКЕЛ В СОФИЯ - СНИМКИ

Меркел похвали България за отлично подготвеното председателство на Съвета на ЕС.

"Очакваме много от българското председателство. То е отлично подготвено. Мотото "Съединението прави силата" е мотото, от което имаме нужда в Европейския съюз. Напълно споделяме целите на българското председателство", каза тя.

Според канцлера България може да направи много за добросъседските отношения в региона.

По време на разговорите си с премиера Борисов е засегната темата за Западните Балкани, която е една от приоритетите на българското председателство.

"Виждаме перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани. Това присъединяване трябва да стане въз основа на изпълняването на критерии, категорична е Меркел.

В същото време Меркел подчерта важността на свързаността за региона и обеща да работи с България за по-добрата транспортна свързаност.

Канцлерът обсъди с Борисов и темата за Турция.

"Благодарим на България за това как тя пази нашата обща граница, особено българо-турската граница", каза Меркел.

"Приветствам инициативата на българския премиер Борисов заедно с председателя на ЕК и комисията да се срещнем с президента на Турция и да говорим открито по всички въпроси", добави федералният канцлер. Срещата най-вероятно ще се състои във Варна.

Източник: Facebook/Бойко Борисов

На въпрос за членството на България в Шенген,

Меркел заяви: "Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия България полага и я подкрепяме. Не мога да кажа конкретна дата за присъединяването на страната.

Федералният канцлер приветства идеята за изграждането на газов хъб във Варна, за да се диверсифицират доставките на природен газ в Европа.

Борисов изказа българската благодарност на Ангела Меркел за подкрепата, която Берлин ни е оказал за газовия хъб "Балкан", опазването на границата и всички форми на сътрудничество в този смисъл.

Има руски интерес към газов хъб в България

Борисов: През 2018 г. България ще има газов хъб

Източник: ЕПА/БГНЕС

Той подчерта, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти, е невероятен "жест към Балканите", който помага да "останат младите хора", както и да дойдат туристи и инвеститори в региона.

"Имаме вече сериозно ангажиране на Европейския съюз в лицето на немския канцлер", заяви Борисов.

"Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие", каза още премиерът.

"С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство", допълни Борисов.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Правителство на хоризонта за Германия

Ангела Меркел е против провеждането на нови избори в Германия

Обрат в Германия, социалдемократите съгласни на Меркел

Борисов заяви, че се строи инфраструктура, която ще приближи Западните Балкани още повече към ЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.