Още по темата

Според омбудсмана Мая Манолова е пълна шизофрения решението гласовете „Не подкрепям никого" в бюлетина за изборите да се броят като действителни, но да не участват в крайния резултат между кандидатите за президент:

"Проблемът възниква от абсурдната идея да се въведе задължително гласуване, санкцията на което да бъде заличаването на гражданите от избирателните списъци. И като възможност на гражданите, които не са избрали никого, са предложенията на партиите да има квадратче "Не подкрепям никого", конкретизира Мая Манолова, цитирана от Дарик.

Според нея е повече от абсурдно „хем да има действителен глас, хем той да не се брои при отчитането на действителните гласове“.

Кандидат-президентите и вицетата им в СНИМКИ

Юристи също заговориха за противоречие на Конституцията, тъй като според закона в изчисленията трябва да бъдат включени всички действителни гласове, а методиката към Изборния кодекс изключва част от тях:

"Конституцията, като върховен закон, постановява, че нейните текстове имат непосредствено действие и се прилагат непосредствено. Затова ще се наложи ЦИК да направи избор - дали да приложи една методика, противоречаща на върховния закон и по този начин да отстрани част от гласовете на българските граждани, или да приложи пряко и непосредствено Конституцията така, както тя самата го изисква. При незаконосъобразна методика, противоречаща на Конституцията, ще се окаже, че изборният резултат е неправилно изчислен“,  заяви адвокат Грета Ганева.

Според нея ако се стигне до там, изборният резултат ще подлежи на оспорване.

Ще познаете ли шестима кандидат-президенти като деца - СНИМКИ

Иначе - общо 24 кандидатпрезидентски двойки се регистрираха за изборите на 6 ноември, но в последния момент заради нередности в подписките отпаднаха три от тях. Въпреки това броят им е своеобразен рекорд – през 2011 г. за вота на народа се бориха 18 двойки.

Вижте още:

Калфин: Битката за президент ще е трудна

Реформаторите издигнаха Трайчо Трайков

Прогноза: ГЕРБ и БСП отиват на балотаж