Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че не иска да е част от раздорите в лявото. Това изказване тя направи относно предстоящите избори за президент, за които името ѝ беше спрягано като евентуален кандидат.

„След като ръководството на партията, в която имах най-много номинации, посочи друг кандидат, смятам случая за приключен, защото това не е конкурс за красота, не е кандидатстване в английската гимназия.

Още по-малко пък искам да съм част от раздорите в лявото, защото винаги съм възприемала себе си като възможност да бъде решен проблем, а не като създател на проблеми“, сподели тя в „Здравей, България“ по NOVA.

Манолова е категорична, че освен да издигат кандидати, партиите трябва и да работят за гражданите.

Не може държавата да спре само защото ще има избори и всички да се занимават само с това“,

категорична е омбудсманът.

Относно изборите пък я подчерта: „Искам да пожелая успех, но не на кандидатите за президент, а на гражданите. Искам те да имат късмет да случат на президент“.

Манолова каза още, че докато са „търкаляли“ името ѝ в публичното пространство по темата за изборите, тя е вършила работа и е подготвила цели седем законопроекта.

„Предлагаме да се направят промени в закона, с които

да се ограничи възможността на банките без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист срещу своите длъжници.

Предлагам и да бъдат ограничени монополните дружества по отношение на начисляването възнагражденията за юрисконсулти. Тези хора са на работа и получават трудови възнаграждения, които са включени в цената на услугата, предоставяна от дружествата”, обясни Манолова.

Тя даде пример, при който дълг от 100 лв. може да нарасне до 900 лв., след като към него се добавят адвокатските или юрисконсултските възнаграждения и държавната такса. „Това е масовият случай“, коментира тя.

Какво още каза Мая Манолова гледайте във видеото: