Още по темата

Точно в 20 часа днес кандидатът за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева ще изнесе официална 2-часова реч:

„Да бъда първата жена генерален секретар от Източна Европа показва всеобхватността на ООН, но най-голямо значение имат уменията и решимостта, която ще приложа, заяви преди това Георгиева, цитирана от БТА.

Преди официалното си изказване еврокомисарят заяви още, че е имала колебания дали да се включи в надпреварата за поста, но за кратко:

"Позамислих се малко, защото си дадох сметка, че процесът е толкова напреднал. Но после си помислих също, че ако не се включа, как ще знам дали имам шанс или не... За да разбера, трябва да се включа", категорична е Георгиева.

Тя е категорична, че късното влизане в битката не е в нейна полза:

"Моята работа е да се представя възможно най-добре и да се надявам, че ще бъда оценена по заслуги, а не по продължителност на кампанията".

По повод факта, че само преди дни кандидатурата й беше издигната и подкрепена от българското правителство, Георгиева заяви, че е имало "елемент на изненада".

Като свои приоритети, ако бъде избрана, Георгиева посочи, че ще работи „на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия“, както и да превърне „в приоритет предотвратяването на конфликти“.

Според нея е от особено значение и „Парижкото споразумение за борба с климатичните промени“.

Вижте всички мъже, оглавявали ООН, в нашата галерия.

Междувременно „The Financial Times“ излезе със статия, озаглавена :

„Лансирана от Берлин, Кристалина Георгиева скочи в надпреварата за генерален секретар на ООН“.

От медията обясняват още, че „ходът беше предшестван от месеци на политически маневри от Берлин до Москва през София, и осигури последния обрат в 18-месечната кампания за наследник на Бан Ки-мун на ръководния пост на международната организация“.

Във връзка с номинацията на Георгиева пък, само преди дни Русия поиска разяснение от България за писмото, с което страната ни я номинира.

Поискано е пояснение на използвания израз „единственият кандидат на България“.

Междувременно новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември заяви, че

Бокова остава кандидат, въпреки решението на българското правителство.

Вижте още по темата:

Инициативният комитет, номинирал Бокова: Това е саботаж

Медии: Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за ООН

Писмо антиБокова и руската връзка