Още по темата

Ако отиде на балотаж, Цецка Цачева много вероятно ще изгуби тези избори, прогнозира за „Здравей, България” по NOVA социологът Кольо Колев от агенция „Медиана”.

Според представително изследване финансирано и проведено от агенцията от 4 до 8 октомври, ако изборите бяха днес, за кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева биха гласували 25,4%, за ген. Румен Радев, номиниран от БСП – 18%, а за Красимир Каракачанов – 10%.

„В тези избори вероятно между 500 и 700 хил. нови избиратели, традиционно негласуващи, ще отидат пред урните”, прогнозира Колев.

Като причини за това той посочи задължителността на гласуването и интереса към референдума, който ще се проведе успоредно с президентския вот. 

Според Колев това ще повиши избирателната активност, а новите избиратели, които са  13-14% от всички, могат да решат изборите, особено ако се люшнат в една посока.

Коефициент на усилване заплашва Цачева на втори тур

Говорителят на ЦИК: Няма глоби за негласуване

„Те са нестабилни избиратели, те нямат своя партия, за която традиционно да гласуват”, посочи Колев. Според него така една малка искра може да обърне вота.

Той смята, че графата „Не гласувам за никой” няма да окаже влияние върху крайните резултати.

„Но голяма част от тези хора, които сега казват, че ще гласуват преди всички, ще гласуват съвършено реално и това е големият проблем на Цецка Цачева”, смята Колев. Като по думите му тя има категоричната подкрепа на избирателите от ГЕРБ, но на втори тур те биха били малцинство.