Още по темата

Не е ясно дали тази година ще има коледни надбавки към пенсиите у нас и какъв ще е размера „им. Ако има обаче, те няма да са „за всички”.

Това стана ясно от днешните думи на финансовия министър Владислав Горанов и социалният Бисер Петков. Днес финансовият министър отговори и на критиките, че парите за здраве са недостатъчни и на опасенията, че предстоят болнични фалити.

Ощетени пенсионери – нямало грешка, всичко било законно

200 лв е минималната пенсия от днес

„Кой има интерес от системата? Това, освен гражданите, са тези, които получават ресурс от нея. Това са тези, които по някакъв начин са превърнали здравеопазването в бизнес. За вас тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разстроила  с огромен на брой договорни партньори на касата и от някои аптеки се извършват кражби от НЗОК”, попита финансовият министър и добави, че страната ни е с най-много болници на глава от населението.

По думите на Горанов в момента се прави анализ и към средата на ноември ще е ясен отговора на въпроса за коледните надбавки.

Ако правителството одобри такива, то те „едва ли” ще бъдат за всички пенсионери, уточни Горанов.

Финансовият министър даде да се разбере, че бюджетният излишък от 2,4 милиарда лева към края на октомври не е „за харчене”, а се дължи предимно на „изоставане в разходите на мининстерствата”.

Така след изхарчването на парите бюджетът ще приключи балансирано или с малък излишък, а „нито един лев” разход не могат да се направят извън Закона за държавния бюджет, обобщи Горанов.

Министерството на финансите трябва да осигури ресурс за коледни бонуси, тъй като такъв разход не е предвиден в социалния бюджет за 2017, уточни социалният министър Бисер Петков.

Така решението е в ръцете на Горанов и екипа му. Петков обаче сподели, че системата има нужда от дисциплиниране.    

„Смятам, че тази година трябва да се подходи малко по-различно, ако се дават коледни добавки. С оглед на това, че групата от пенсионери с най-ниски пенсии, която последните години получава добавки, тази година имат повишение на пенсиите. Това ще бъде обсъдено“, заяви социалният министър.

Той не пожела да каже „нищо конкретно” относно евентуални надбавки и техния размер. 

През тази година правителството увеличи размера на минималните пенсии до 200 лева.