Още по темата

Партии и коалиции, които искат да участват в надпреварата за "Дондуков" 2, имаха повече от седмица, за да се запишат за изборите в Централната избирателна комисия. Днес изтече крайният срок.  

Първи по традиция се регистрираха ГЕРБ.

От премиерската партия още не са обявили кандидатпрезидентската двойка, като многократно стана ясно, че изчакването е заради ретроградния Меркурий. Новината се очаква да обявят на 2 октомври, когато негативното действие на планетата ще е отминало. 

Ще познаете ли шестима кандидат-президенти като деца - СНИМКИ

Инициативен комитет, подкрепен от БСП, се регистрираха за участие в изборите на 6 ноември. Тяхната двойка е

ген. Румен Радев, а негово вице - Илияна Йотова. 

Бившият вече главнокомандващ Военновъздушните сили ген. Радев подаде оставка в началото на юли, като още тогава от червените редици обясниха, че това е заради участието му в надпреварата за "Дондуков" 2. Самият той наруши мълчанието си през август, след като президентът подписа указ за освобождаването му от армията. По същото време Бойко Борисов заяви, че няма да позволи генералът да го излъже още веднъж, визирайки техен разговор преди време, продиктуван от недоволството на Радев за това, че чужди самолети ще пазят небето ни. 

АБВ, които дадоха силна заявка за подкрепа на Радев, изненадващо бяха извадени от широката коалиция зад него. Затова преди седмица и те излязоха с техни си кандидати. 

През август още един скандал се разрази около него - издания публикуваха

папарашки снимки на генерала и на жена, за която те твърдят, че е любовницата му.

Впоследствие се оказа, че това не е любовницата му, а законната му съпруга. Самият Радев обясни, че той се е развел преди години, а към момента е женен за дамата от снимките. 

Стефан Данаилов е начело на Инициативния комитет, който регистрира генерала. „Един летец военен, с всяко едно излитане винаги залага своя живот и своето собствено благополучието за другите. Ето такъв съм бил. И не съм бил просто генерал, а съм бил лидер”, каза тогава ген. Румен Радев.

В ЦИК се записа и бизнесменът от Варна

Веселин Марешки,

който го съчета с първа копка на търговски обект в София.

„Това няма нищо общо с изборите”, категоричен бе Веселин Марешки, издигнат също от инициативен комитет.

Бизнесменът веднъж се отказа от изборната надпревара, после пак се включи в нея.

Безспорно най-голямото шоу в кампанията за президентството ще е на тандема 

Митьо Пищова и Радо Шишарката.

Единият се записа като кандидат за президент, а другият за вице. 

Митьо Пищова в снимки

„И селата са моите. Там ще има кебапчета, музика... той ще пее”, зарича се Димитър Маринов-Пищова. Преди дни в "Карай направо" по NOVA Пищова, издигнат от партия Българско национално обединение, обясни, че мечтата му е да храни хората с топли кебапчета и кюфтета.

Коалицията между "Движение" 21 и НДСВ регистрира и Татяна Дончева и Минчо Семов. 

На следващия ден се регистрира АБВ - Инициативен комитет "Калфин - президент" внесе документи.  

Калфин: Битката за президент ще е трудна

Калфин и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ дори се срещнаха днес и обсъдиха възможностите за взаимодействие между двете партии на предстоящите президентски избори.

Ивайло Калфин като министър и след това - СНИМКИ

Срещата е била по инициатива на Калфин.

Самото Движение също се регистрира в ЦИК, макар засега да не се знае ще има ли собствен кандидат за изборите. Карадайъ посочи, че ДПС е отговорна партия и вече е очертала профила на бъдещия кандидат за президент.

Доган сред възможните кандидати за президент на ДПС

Бившите им съратници, сега вече двигатели на ДОСТ също се регистрираха за участие в надпреварата. При внасянето на документи в ЦИК, лидерът на партията Лютви Местан обяви, че въпреки регистрацията, ДОСТ може да не издигне своя кандидат-президентска двойка. Ако това стане обаче, вероятно ще е самият Местан. 

Регистрираха се и Патриотите с техния кандидат за президент 

Красимир Каракачанов с вице ще му е Явор Нотев. 

Обединените патриоти от НФСБ, ВМРО и АТАКА демонстрираха единство. Каракачанов заяви след регистрацията, че макар да разчитат на честни избори, смята, че и тези няма да са такива.

Според последното проучване на "Алфа Рисърч", обявено днес, Каракачанов се ползва с нарастваща подкрепа от 20% одобрение. 

Независимият депутат Велизар Енчев, издигнат от "Българска пролет", също се регистрира.

Реформаторите издигнаха Трайчо Трайков и ген. Съби Събев.

Жорж Ганчев също ще се бори за президентския стол, и то за четвърти път.