Още по темата

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не приема критиките на президента за забавената модернизация на армията. Той сподели това на възпоменателната церемония по повод 145 от гибелта на Васил Левски в Карлово, предаде Агенция „Фокус“.

„Модернизацията на армията е забавена от 27 години,

защото тогава,когато са купували една техника, са търсели вероятно някакъв друг ефект, а не този за способностите на българската армия“, добави Каракачанов.

Борисов: Летят 4 "Кугър"-а и един "Спартан", защо

Авиатори: Авиационната мощ на страната е сведена до критично ниско ниво

По думите му, ако когато са били купувани Кугарите и Спартаните, са били купени изтребители, цените са щели да бъдат други и сега наред с МиГ-29 и Су-25 да имаме и по-модерни самолети.

Министърът каза още, че когато навремето са се купували Кугарите и Спартаните е

имало много изгодно предложение да получим почти като подарък цяла ескадрила модернизирани МиГ-29 с въоръжение от Федерална република Германия, с цена 1 евро на самолет.

„Ние сме ги отказали, защото сме първи натовци и купихме нещо, което си стои в хангарите. А поляците с най-голямо удоволствие си позволиха същия този подарък от Германия и сега още ги ползват. Това е сметката в армията“, каза той.

Симеонов нападна пилотите, Радев: Искате камикадзета

Военните ни пилоти не искат да летят - напрежение на "Граф Игнатиево"

„Тъй като все пак става въпрос не за 100-200 хил. лв., даже не за 100-200 млн. лв., а конкретно за самолетите става въпрос за суми над 1,3 – 1,5 млрд. лв., аз не искам да бързаме и да правим грешки, а след години някой друг да каже, че аз като министър на отбраната съм направил нещо което не е изгодно за армията, а за самия мен“, добави Каракачанов.

Според него именно така се действало в България през последните 27 години. „Тези 27 години са пропуснати да се модернизира армията. Ако бяха купувани тези въоръжения, които ни трябват, а не да харчим стоици милиони долари за техника, която днес стои в хангарите и не лети, нещата щяха да изглеждат по друг начин“, категоричен е той.

Каракачанов: Аз съм за нови изтребители

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

Според министъра на отбраната

техниката не лети, защото, когато са сключвани договорите никой не си е направил усилието в тях да пише, че поддръжката на това въоръжение трябва да става в България.

По думите му именно това е едно от условията, които сега се поставят по отношение на самолетите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.