Още по темата

Изявлението на Ердоган за Лозанския договор, като всяко изявление за промяна на международни договори, особено, когато засягат територии, са повод за притеснение, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента.

Според него подобни неща не трябва да бъдат пропускани, да се правим, че не ги виждаме.

Историческата визита на Ердоган в Гърция започна с напрежение, иска ревизия на Лозанския договор

В Гърция Ердоган даде пример с Борисов

Каракачанов е убеден, че няма политическа партия у нас, която да се съгласи с това, че някой може да претендира за промени на границата, за отпадане на международни договори, които гаранитрат суверинитета на която и да е държава. Позицията на всички трябва да е еднаква, предположи вицепремиерът, но посъветва да бъде питана и ДПС.

Той обърна внимание, че турският президент говори за правата на малцинствата в Западна Тракия, но не уточнява за кои. Там има едно население, което говори роден български език, обясни военният министър и добави - "той май говори за турците там".

Красимир Каракачанов подчерта също, че в България такъв въпрос не съществува, защото в конституцията се гарантират индивидуалните, а не колективни човешки права т.е. у нас конституцията и законите гарантират равни права на всички български граждани без разлика на етническа и религиозна принадлежност.

България спазва законите и международното право, категоричен е Каракачанов.

Ердоган: Ще изградим по-голяма държава с помощта на Аллах

България реагира на претенциите на Ердоган за разширяване на Турция

Всяка ревизия на международни договори може да се извършва само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми,

Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г.,  се казва в разпространена позиция на Министерството на външните работи по повод възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 година.

Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което беше обсъдено днес с посланика на Република Турция на среща в МВнР, се посочва в позицията на външното ведомство.

България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона, се казва още в нея.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във "Фейсбук", че изявлението на Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо.

"То генерира напрежение и повлиява негативно що се отнася до стабилността и сигурността в целия регион, както и спрямо сътрудничеството на двустранна и многостранна основа. Нека бъде зачитано международното право и принципите на равнопоставеност и добросъседство", пише Нинова и допълва, че очаква правителството да изрази официална позиция на България.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки нарече изявленията "нова опасна провокация на Ердоган, насочена срещу българско население и български интереси".

"При посещението си в Гърция, президентът на Турция, Реджеп Ердоган, отново провокира българските интереси, заявявайки неоправдани претенции над българското население в Тракия. Турският президент Ердоган днес говори с гръцките си колеги за съдбата на „мюсюлманската общност“ в Тракия. Която е българска", пише Джамбазки в социалната мрежа.

Изявленето на Ердоган породи доста реакции във "Фейсбук"

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore