Още по темата

Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Така правителството сменя досегашната кандидатура от българска страна на Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО:

"Ирина Бокова действително положи много усилия. Искахме да видим какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и септември. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа считаме, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура", заяви още Борисов в профила си във "Фейсбук".

"За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство

за Генерален секретар на Организиацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения", написа в профила си във "Фейсбук" еврокомисарят.

Така обаче се стига до ситуацията, в която може да има две българки кандидатки за генсек на ООН, тъй като самата Бокова трябва да реши дали да се оттегли. 

Във връзка с решението, премиерът коментира, че "може да се очакват тежки компроматни войни".

„Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно, да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева“, заяви министърът на външните работи Даниел Митов.

"Знаете, че няма процедура за оттегляне на номинация. След като обаче едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще бъде взимана от тук нататък предвид и ще бъде подкрепяна от българското правителство. В тази ситуация оставяме на преценката на Ирина Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание", допълни той.

Вижте в галерията снимки около скандалите за надпреварата за ООН.

Самата Георгиева е излязла в едномесечен отпуск, предаде Reuters, цитирана от "Фокус". „Георгиева е излязла в едномесечен отпъск от Европейската комисия по време на изборите за генерален секретар“, заяви говорител на ЕК. 

Само преди ден самата Бокова говори по темата пред "24 часа" като обясни:

"Не виждам сериозна причина да се оттегля.

Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои".

Според регламента, дори да не бъде подкрепена от правителството, Бокова може да продължи да се бори за поста. Ако това се случи обаче, тя ще застане рамо до рамо с Кристалина Георгиева, която вече официално има политическата подкрепа на България.

Преди по-малко от седмица пък самата 63-годишна Кристалина Георгиева, която е икономист и еврокомисар по бюджет намекна, че остава в надпреварата за генерален секретар на ООН. Изказването й беше направено на форум, организиран от Международния институт за мир:

„Поласкана съм от това, че много хора ме окуражават да се кандидатирам”, заяви Георгиева по време на речта си.

Тогава тя остави топката в ръцете на българското правителство.

Самата Ирина Бокова получи 6 гласа "насърчавам", 7 "не насърчаваме" и 2 "без мнение" при последното гласуване. Първи в надпреварата продължава да е бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

Следващият вот ще е в началото на октомври.

На него ще има промяна в регламента при гласуването. На този вот бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурност  (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания) ще са с различен цвят от тези на десетте непостоянни членки.

Така въпреки, че гласуването ще остане тайно, ще се даде възможност на кандидатите да разберат дали някоя от петте постоянни членки ще им наложи вето.

Вижте още по темата:

Инициативният комитет, номинирал Бокова: Това е саботаж

Медии: Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за ООН

Писмо антиБокова и руската връзка