Още по темата

На извънредно заседание днес правителството прие Бюджет 2018. В него е заложено икономиката на България догодина да нарасне с 3,9%, инфлацията да е само 1,6%, а безработицата да намалее до 6,2%.

През 2018 г. държавата планира да похарчи с над 2,55 млрд. лв. повече спрямо заложеното за тази година. Така разходите ще надхвърлят 39 млрд. лв. От тях 1,1 млрд. лв. са заложения в бюджета дефицит от 1% от брутния вътрешен продукт.

Симеонов: Бюджетът е пица "Калцоне", КНСБ блокира центъра на София

НЕ СМЕ ТЪРТЕИ - ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАБОТНИЧЕСКИЯ ПРОТЕСТ, КОЙТО БЛОКИРА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Законопроектът за държавния бюджет - тук

За догодина се предвижда и изтегляне на нов държавен заем от 1 млрд. лв., чрез емитиране на облигации на вътрешния пазар, с който да се покрият част от изтичащите плащания по дълга в размер на 1,6 млрд. лв. Остатък ще бъде платен от излишъка във фискалния резерв. Така през 2018 г. държавният дълг ще намалее до 23,5 млрд. лв., или 22,3% от прогнозирания БВП.

Увеличението на разходите е фокусирано основно върху увеличение на заплати в обществения сектор - образование, здравеопазване, МВР и социални плащания и пенсии, които по принцип са основното перо в разходната част на бюджета на страната.

Най-голямо увеличение на разходите е планирано в Министерството на образованието и науката, което ще получи с 20% или 584 млн. лв. повече, отколкото през тази година.

Предвижда се да бъдат осъществени отложените през тази година инвестиции, като магистрала „Струма”, модернизиране на железопътната инфраструктура, покупката на нова техника за армията.

Двигател за растежа на икономиката се очаква да стане вътрешното потребление, което би трябвало да нарасне заради покачването на заплатите и в частност на минималната работна заплата до 510 лв. и минималните осигурителни доходи с 3,9%.

Единственият по-голям риск в приходната част е планираният еднократен приход от 480 млн. лв. от концесия на летище София.

Както коментира и финансовият министър Владислав Горанов, Бюджет 2018 е балансиран. Дефицитът в него е по-малък от очакваната инфлация. Предвижда се и намаляване на общия държавен дълг, което няма да засегне търговията с български облигации на международните пазари.

По-важното е, че за първи път от години държавата се опитва с бюджета да решава основни проблеми като неравенството на доходите и кризата в образователната система, които заплашват бъдещето на България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.