Още по темата

"Това, което става в Турция, е налагане на една агресивна, авторитарна форма на управление, която не крие амбициите си да изнесе своя турски политически ислям в съседните страни". Това обяви Иван Костов в интервю за NOVA

Той обяви, че случилото се в Турция от нощта на 15 юли е не опит за преврат, а пуч. 

"Последно доказателство за това бе присъствието на български политици и духовници на мероприятията точно на партията, която прави това в Турция", посочи бившият премиер. 

На многомилионния митинг в подкрепа на демокрацията в Истанбул, който се проведе 8 август, е имало и български политик. Там е бил Касим Дал, бившият член на ръководството на ДПС, който подаде оставката си през 2011 г., а след това заедно с Корман Исмаилов създаде Народна партия „Свобода и Достойнство“, част от Реформаторския блок.

По думите му турското правителство рекетира Европа: 

"Как бихте нарекли човек, който казва: Аз няма да спазвам правилата, а вие ще ми дадете това, което искам от вас. Как се нарича този - изнудвач, крадец, разбойник и т.н".

За политическата обстановка в страната

„Резултатът от президентските избори е предизвестен. Стеснявайки времето на кампанията, практически не се дава възможност за провал на изборите. Кандидатът на ГЕРБ, вероятно подкрепен от Реформаторския блок ще спечели”, коментира още Иван Костов.

По думите му отлагането на номинациите е добър политически ход за управляващите, но не и за опозицията.

„Бъдещият президент трябва да бъди европеец и атлантик”, категоричен е политикът.

Лабораторията на Иван Костов проучва разделението на българите по оста Русия-Турция-Брюксел.

„Повечето са симпатизантите на Путин след успешна пропагандна война срещу България от страна на Кремъл.

Това влияе на българското обществено мнение”, казва бившият министър-председател на България.

По повод доклада след стрес теста на банковата система у нас, Костов каза:

„Доверието ми в БНБ е възстановено.

Сега е чудесният момент да се подаде искане до ЕС за проверка за въвеждане на еврото. Ние изпълняваме всички изисквания от Маастрихт”.

И порица поведението на българите с думите: „С огромната подкрепа на ЕС се построи метро в София. Софиянци се обидиха от увеличението на билета от 1 лв. на 1,60 лв. Друга обида – със средства на ЕС се построиха магистрали, а българите не искат да платят тол такси, за да се поддържат тези пътища. Такова поведение не разбирам”.