Още по темата

„Българският народ знае, че свободната, модерната българска държава е завоювана с духовната помощ на Руската православна църква и с героизма на бойното поле." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на летище София.

Как Путин използва религията като оръжие

Руският патриарх и скандалът в Руската църква в София

„За мен е огромна чест Вашето присъствие на честването на Националния празник на Република България 3 март и отбелязването на 140 години от края на Руско-турската освободителна война“, посочи Илияна Йотова.

По време на разговора с Негово Светейшество вицепрезидентът припомни думите на Аксаков, че именно Руската православна църква подготви руския народ за участие във войната в името на единството на вярата и на славянското братство.

„Войната донесе Освобождението на България. Свободата не би била възможна без духовната подкрепа на Българската православна църква, извоювала малко повече от десетилетие преди това своята независимост“, заяви Илияна Йотова и добави, че благодарение на духовната мощ на Българската православна църква народът ни е оцелял през всички тези години.

"Много се радвам да стъпя на гостоприемната и близка до сърцето ми българска земя, да се срещна със събратята ми - Негово Светейшество патриарх Неофит, духовенството и вярващият български народ", бяха първите думи на руския патриарх в София. Идвам в България с много светло чувство и радост от предстоящите срещи, добави патриарх Кирил.

От летището руският патриарх Кирил отиде към Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил”, където ще бъде посрещнат от Българския патриарх Неофит заедно с митрополитите членове на Св. Синод и епископите. На 3 март Московския и на цяла Русия патриарх Кирил ще се срещне и с премиера Бойко Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.