Още по темата

Външнополитически грешки, сред които срещи с бившия президент на САЩ Бил Клинтън и настоящия на Украйна Петро Порошенко, накараха ключов поддръжник на Румен Радев да оттегли одобрението си за държавния глава.

„Срещата с Клинтън преля чашата. България трябва да има перфектни отношения със САЩ. От тях зависи и икономическия ни просперитет. В момента има схватка на живот и смърт между семейство Клинтън и действащия президент Доналд Тръмп”, заяви Боян Чуков в интервю за NOVA.

Радев се срещна с Бил Клинтън, покани го в България

Допусна ли грешка президентът Радев в САЩ

„Ние търсим от смъртния враг на Доналд Тръмп да има икономически инвестиции в България”, изтъкна експертът.

Миналата година Чуков, който е бивш дипломат и съветник при премиерите на БСП Сергей Станишев и Пламен Орешарски, беше част от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Радев за президент.

Румен Радев се срещна с Клинтън в рамките на първата си визита в САЩ, където говори пред Общото събрание на ООН. В рамките на посещението Радев също така се срещна с американския си колега Доналд Тръмп.

Впоследствие българският президент обяви и за двамата, че ги е поканил в България.

Според Чуков

срещата с Клинтън е знак за действащия американски президент и вреди на националния интерес на България.

Има и алтернативни позиции, включително на журналиста Иво Инджев, според които реакцията на Чуков и други хора, стояли зад Радев, е размахване на пръст от Москва към българския президент.

Причината е, че той не изпълнява руските директиви и не е говорил пред ООН за свалянето на европейските санкции върху ръководената от Владимир Путин държава.

„Това е смешна теза. Санкциите от Русия не зависят от това какво ще каже българският президент. За тях се взима колективно решение в Брюксел”, заяви Чуков.

Той обаче допълни, че според него

Радев е трябвало да се изкаже против санкциите, защото "половин Европа" иска свалянето им. 

Като пример за друга грешка той определи срещата на българския президент с украинския му колега Петро Порошенко.

Двамата се видяха в Ню Йорк, докато все още бе актуален въпроса с лишаването на малцинствата в Украйна, в това число и българското, от правото им на обучение на майчин език след началното училище.

Румен Радев и Бил Клинтън
Румен Радев и Бил Клинтън Източник: Президентство на Република България

Порошенко обеща на Радев интересите на българите в страната му да не бъдат засягани.

„Румънският президент отказа посещение в Киев заради интересите на румънското малцинство. Външният министър на Унгария заяви, че Украйна трябва да забрави за евроинтеграцията заради този закон”, посочи Чуков поведението на други държавни лидери.

„Вземете позицията на вицепрезидента Илияна Йотова. Тя заяви, че правата на българите в Украйна са нарушени”, изтъкна бившият дипломат. Според него

е видим разнобой в позициите, какъвто имаше и при предишната двойка на Дондуков „2” – Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

"Изтече информация, че и в Албания няма да признаят българското малцинство. Там живеят 170 000 българи. Нужна е реакция на много високо ниво", допълни Чуков. 

"Виждал съм г-н Радев два пъти в живота си. Веднъж в едно студио, още веднъж на 24 май, когато се ръкувахме. Не сме имали лични отношения", уточни той.