„Не се предвижда увеличение на данъците“, заяви днес министърът на финансите Владислав Горанов.

„Изключение правят акцизните ставки за облагане на тютюна“, допълни още той.

Още в средата на септември финансовият министър заяви, че цигарите ще поскъпват устойчиво до началото на 2018 година.

Цените на цигарите скочиха нагоре и през тази година, като кутия вносни папируси поскъпна с между 10 и 20 ст. Проверка на Vesti.bg още в края на 2015 година обаче показа, че по-скъпите кутии няма да откажат хората от тютюнопушенето.

Припонете си какво казаха пушачите във видеото:

Във връзка с данъчната тежест през следващата година, ще бъдат въведени и няколко облекчения за бизнеса по отношение на ДДС.

Темета за данъците срещна одобрението и на бизнеса и синдикатите, които подкрепиха проектите на данъчни закони за 2017-та.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов коментира промените в ЗИД на Закона за акцизните и данъчните складове:

 „Доста са се постарали експертите на данъчната администрация. Чудесно е всичко да се подава по електронен път, но все пак нека се остави и възможността за подаване на декларациите на книжен носител”, призова той във връзка с предложението данъчните декларации да се подават изцяло по електронен път.

Финансовото министерство срещна разбиране и от БСК, откъдето одобриха запазването на общия подход на данъчната тежест, както и електронното подаване на данъчни декларации.

Във връзка с предложението наследници да плащат неизплатени данъци на починало лице, което преди дни доведе до неодобрението на граждани, Горанов заяви, че „тази промяна не е безспорна“:

 „Но, тя е икономическо обусловена от обстоятелството, че например едноличен търговец, независимо, че предприятието му загива с него, икономическите връзки продължават да съществуват. Промяната е в полза за съществуването на някакъв регламент”, конкретизира още Горанов.

Той допълни още, че „сега при смърт на едноличен търговец често се стига до ревизии, което доста повече натоварва близките на починалия“.