26

Г ласуването на внесения от БСП вот на недоверие срещу правителството заради проблемите в здравеопазването ще се проведе на 24 октомври, сряда.

Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, след като обяви край на дебатите по вота в пленарна зала. 

Днес депутатите дискутираха третия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3”, внесен преди дни от БСП заради проблемите в здравеопазването.

"Искаме оставката на правителството на Бойко Борисов заради погрома в здравеопазването". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова започна изказването си от парламентарната трибуна.

От Брюксел, премиерът Бойко Борисов коментира, че вотът на недоверие е част от демокрацията. Но упрекна БСП.

"Не знам партия, управлявала десетилетия, да говори за качество на здравеопазването. Мигар не знаем какво беше качеството на здравеопазването по тяхно време? Ако намери човек връзки до аптеката на Правителствена болница, може да си купи хапче, иначе - аспирин и аналгин. Много министри се смениха в тази сфера, защото ми се иска, на базата на огромните пари, които се изсипват в здравеопазването, да се направи система, която действително да стигне до пациента и съответно лекарите, санитарите и медицинските сестри да са добри. Над 4,7 млрд. лева са в тази система. Видяхте как може да се допусне да се опитват да крадат от лекарства (за онкоболни). Всички знаем за Хипократовата клетва, но явно и там, като навсякъде, има такива и срещу тях трябва да се борим”, заяви премиерът.

(Още от думите му вижте и във видеото по-долу.)

Това е третият вот на недоверие срещу кабинета от началото на мандата му, като темите на първите два бяха свързани с противодействието на корупцията и политиката по сигурността.

"За 10 години докарахте системата до там, че достъпно и безплатно трябва да замените с връзки и с пари", заяви Нинова.

"Лекарствата стават все по-скъпи. 45% от парите ни за здраве отиват за лекарства, в Европа процентът е 25", обяви лидерът на БСП.

БСП призоваха Бойко Борисов и Валери Симеонов да се явят в залата

"Бойко Борисов няма как да присъства днес, но аз вярвам, че той духом е с нас”, им отговори в началото на днешното заседание председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Българските граждани очакват този, който ръководи държавата, да си каже тежката дума в Народното събрание по въпросите на здравеопазването”, заяви народният представител от БСП Георги Гьоков.

Цвета Караянчева посочи, че се е свързала с премиера, но той все още е извън страната заради посещението си Брюксел.

Източник: БГНЕС

По време на заседанието

Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна.

"Когато преди 11 месеца и 9 дни Народното събрание ме избра за министър на здравеопазването, аз казах, че здравеопазването няма цвят и обещах, че през цялото време да работя с консенсус, разбиране и добра комуникация с всички парламентарно представени партии. Първото обвинение, че не съм изпълнил свето обещание беше един от мотивите на г-жа Нинова, че с никой не съм се срещнал и с никой не съм разговарял. Това не е вярно“, подчерта Ананиев.

"БСП никога не са давали алтернатива или решение на поставените въпроси, които вълнуват всички български граждани. Това, което правят ГЕРБ и днешното коалиционно правителство, е да решават проблеми", посочи  председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него е несериозно да се твърди, че липсва диалог по предлаганата реформа с лекарския съюз, болниците и пациентските организации.

"Имаше представители от БСП, които участваха в обществените обсъждания, организирани от Министерство на образование“, аргументира се Цветанов. Той подчерта, че мотивите на БСП за вота са безсмислени, а темата на здравеопазването не принадлежи на нито една политическа сила.

"Трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването“, каза от своя страна народният представител Даниела Дариткова от ГЕРБ.

БСП поискаха оставката на кабинета "Борисов 3"

От левицата заявиха, че се противопоставят на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин.

Според "БСП-за България" състоянието на здравния сектор е катастрофално, а правителството, вместо да решава проблемите, предлага хората да бъдат натоварени допълнително финансово. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обоснова искането на вота на недоверие:

"Днес "БСП за България" искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. В резултат на това управление, здравеопазването вече не е и така, както Конституцията ви гарантира - достъпно. 80% от болниците са в три големи града. Лекарствата стават все по-скъпи, евтините се изнасят без контрол, лекарите бягат от България - напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално“.

"Ние ще подкрепим този вот на недоверие не заради нереализираните презентирани модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването", коментира зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Коментарите преди заседанието

"Внесохме вота, защото е налице неефективна здравна система, има тенденция към задлъжнялост на болниците, сгрешена лекарствена политика и все по-труден достъп на българските граждани до здравеопазване”, каза в ефира на "Здравей, България” депутатът от БСП Иван Ибришомов.

Представителят на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че управляващите се надяват дебатите в пленарната зала да бъдат конструктивни и да засегнат важни теми. Тя увери, че властите са готови да работят по добри предложения, дадени от опозицията.

Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че формацията ще подкрепи вота на недоверие, но не е съгласна с всички аргументи на БСП по темата.

"Трябва да има сериозна подкрепа и надпартиен консенсус за реформата в здравеопазването. Ние сме готови да подкрепим конструктивни предложения като въвеждане на електронно здравеопазване, обективна оценка на медицинските дейности и клиничните пътеки”, заяви Чакъров.

Калин Поповски от "Обединени патриоти” пък заяви, че прави чест на опозицията фактът, че повдига важни въпроси.

"Проблемите в здравеопазването не са политически, а национални”, каза още Поповски.

"Няма да мълчим, но и няма да участваме в безсмислени и безрезултатни вотове на недоверие", заяви зам.-председателят на ПГ на "Воля“ Кръстина Таскова.

"След малко ще отидем към истински нуждаещи се хора от решения, а не от констатации. И няма да слушаме тук едни и същи приказки, повтаряни години наред“, подчерта Таскова в декларация от името на парламентарната група.

От БСП внесоха вота сами,

без да провеждат консултации и да търсят подкрепа от други политически сили, но обсъдиха състоянието на сектора с редица лекарски и пациентски организации. 

Според социалистите здравната система на страната функционира неефективно, разходите за здраве непрестанно се увеличават, а спрямо пациентите се е установила трайна тенденция за дискриминация на финансов признак. Критики бяха отправени и към предлаганата от министър Кирил Ананиев реформа в сектора чрез промяна в здравноосигурителния модел, която още е в процес на обществено обсъждане. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 4 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 8 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 37 минути

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 53 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 3 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 3 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата