187

"Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени в моето изказване. Не е нужно да се аргументирам за това какво е моето отношение към децата инвалиди и хората с увреждания, самият аз съм потърпевш в това отношение и също съм подпомагал с каквито средства ми е възможно такива хора и деца с увреждания", заяви след спешен Коалиционен съвет при премиера Валери Симеонов.

Симеонов: Не съм изрод

Спешен коалиционен съвет беше свикан в Министерския съвет.

Напрежението е заради искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. "На проведения Коалиционен съвет обсъдихме въпроса с медийната кампания по повод мое изявление", потвърди в изявлението си Симеонов.

Причина за това стана изказването му във връзка с майките на деца с увреждания. Това доведе до оттеглянето на доверието на Волен Сидеров.

През изминалия ден премиерът заяви, че няма намерение да поиска оставката на Симеонов, защото това би довело до срив в цялата конструкция на управлението. Затова проблемите между "Обединените патриоти" трябва да се решат помежду им. 

"Атака“: Оценката ни за думите на Симеонов остава непроменена

Становището и оценката на партия "Атака“ за изявлението на вицепремиера Валери Симеонов остават непроменени, заяви зам.-председателят на парламента и депутат от групата Явор Нотев.

Той коментира факта, че вицепремиерът на икономическата и демографската политика Валери Симеонов е поднесъл публично извинение за изказването си, че те са "кресливи жени“ с "уж болни деца“. 

"Това е ново обстоятелство, което ще бъде обсъдено във връзка с отношенията в коалицията и по-нататъшните действия“, смята Нотев.

Той не коментира дали това извинение може да доведе до оттегляне на искането за оставка на Симеонов от страна на "Атака“. Според Нотев ситуацията в "Обединени патриоти“ не би трябвало да се разглеждат като залог за съществуването на голямата коалиция.

Скандалните думи на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждания скараха депутатите в началото на работния им ден.

Преди да се гласува вота на недоверие към правителството, от Левицата поискаха в пленарната зала да бъде изслушан Валери Симеонов. Мнозинството отхвърли това искане, но на трибуната се чуха различни изказвания по тази тема.

"Искането за изслушване на Валери Симеонов не е продиктувано от желанието за пореден път да чуем цинизма на един лишен от морал и ценности човек. Никой не желае да се задълбочава и върху изясняването на т.нар. семейни отношения при патриотите. Не искам да се занимаваме и с коалиционния параван, зад който се крият от ГЕРБ“, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

"БСП е национално отговорна партия и искането за изслушване е заради необходимостта институцията, която Валери Симеонов представлява да бъде заставена да покаже дали е адекватна на кризите, в които се намираме“, допълни Стойнев.

"Само да кажа, че стъпките, които изпълнява правителството по поетите управленски ангажименти е минималната работна заплата ежегодно да се увеличава и тя ще стане 560 лева от 2019 г. Тук не искам да коментирам за това, което направихме в сферата на образованието и увеличението, което ще получат българските учители от 1 януари 2019 г. в размер на 20%, а цялата бюджетна сфера с 10%. Това са политики, които прави правителството и ще продължи да прави, защото ние сме поели ангажимент за 4-годишно управление и това, което ние можем да направим, е тези политики да стигат до хората“, каза от своя страна Цветан Цветанов от ГЕРБ.

"Воля" и ДПС искат оставки

"Воля“ поиска оставките и на двамата вицепремиери от квотата на "Обединени патриоти“ – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС.

В декларация от името на парламентарната група лидерът на партията Веселин Марешки осъди изказването на Симеонов по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания, присъедини се множеството искания за неговата оставка, но поиска от поста да си тръгне и колегата му Красимир Каракачанов. Причината – лидерът на ВМРО е единственият, който изрази подкрепа за Симеонов.

"Ние бяхме подведени, че в конструкцията на правителството са не имената, а програмата. Няма ли достойни хора в НФСБ и ВМРО, които да застанат на тези позиции“, попита Марешки?

И ДПС настоява за оставката на Валери Симеонов, обяви от парламентарната трибуна председателят на партията Мустафа Карадайъ.

"Поредното изявление – брутално, цинично, показващо истинското лице на най-уродливото съчетание на облечен с власт. За майки на болни деца, пред които всеки човек и властник трябва да изпитва респект за стоицизма, героизма, хуманността, за вярата и надеждата им. Един вицепремиер, изгубен в собственото си неведение, изрече най-ужасните думи, които могат да се изрекат. Осъди не просто себе си, а нанесе щети на държавата ни“, подчерта Карадайъ в декларация от името на групата.

"Предупреждението при създаването на правителството беше неглижирано. Следващите ни предупреждения също. Дойде ред на последното изявление - брутално, цинично, показващо истинското лице на най-уродливото съчетание на облечен с власт. За майки на болни деца, пред които всеки човек и властник би трябвало да изпитва респект за стоицизма, за героизма, за любовта, за хуманността, за вярата и надеждата. Един вицепремиер изрече най-ужасните думи, които могат да се изрекат и отсъди не просто себе си, нанесе щети на държавата“, допълни още Карадайъ.

Президентът: Безконтролната власт ражда цинизъм

Разказът на един баща за протестите на майките

Манолова: Политиците се изкушават да оцветят протеста

Борисов: Ако поискам оставката на Валери, правителството ще падне

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 187
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

187 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 9 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 10 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 10 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие