Още по темата

ГЕРБ поискаха от Конституциония съд тълкувателно решение на Истанбулската конвенция.

Документът беше внесен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и депутата Тома Биков. Под него стоят подписите на 75 народни представители от ГЕРБ.

Плевнелиев: Истанбулската конвенция е за равенство, а не за измислен трети пол

Президентът: Не трябва да ратифицираме Истанбулската конвенция

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Кирилов поясни, че след становището на КС реалните варианти са два. Първият е да приеме, че конвенцията съответства на Конституцията, тоест ратификацията е допустима.

Вторият вариант ще означава, че документът съществено противоречи на основни принципи в Конституцията и в българското обективно право.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че политическата цел на това искане е да се гарантира, че Конституцията ще се пази. Управляващите смятат, че конституционните съдии ще приемат за допустимо искането им и ще излязат с тълкувателно решение от 3 до 5 месеца.

Източник: Thinkstock/Guliver

Мненията в управляващата коалиция за конвенцията се различават. Обединените патриоти са срещу ратифицирането й от парламента, а ГЕРБ са "за". Срещу конвенцията се обявиха и депутатите на Левицата.

Припомняме, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) излезе със съобщение, в което напомни, че през декември е подкрепила Истанбулската конвенция и че БСП е участвала във вземането на това решение без никакви забележки. Впоследствие, в българския парламент социалистите се обяви против конвенцията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram