Европредседателството и задкулисието в речите за новата сесия на парламента
Новата пленарна сесия започна с нционалния химн   
Източник: БГНЕС
10

В първия ден на новата парламентарна сесия от ГЕРБ обявиха, че създаването на условия за икономическо развитие остава първостепенна задача на правителството и мнозинството. От БСП обявиха, че започчват освтляване на паралелни фигури, които дърпат конците на държавата.

"Да се иска повече светлина и прозрачност в момента, когато страната ни е под прожекторите на европейските лидери и институции, е израз на политическа неадекватност. И никакви поетични позовавания на Гьоте не могат да смекчат този факт. Прожекторите са включени, г-н президент", декларира от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той призова държавния глава "да види видимото" - България върви в правилната посока, институциите ни се борят за обществено доверие с дела, а не с деструктивни внушения.

Според Вас, г-н президент, няма малки и големи държави, а такива с големи и малки амбиции. Вие положихте високи амбции на студентите, с които се срещнахте - лично техни и за България, продължи Цветанов. Ние пък се изкушаваме да си пожелаем вашите амбиции с БСП да не минират перспективата ни да бъдем част от обединена Европа и НАТО и Западните Балкани да бъдат с нас, добави още той. Защото, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ, често големите амбиции се раждат от големите комплекси, а у нас е достатъчно светло, г-н президент, за да се вижда всичко това. Сега повече от всякога България има нужда от ясна управленска визия, убеден е той.

Президентът Радев за ударите на САЩ в Сирия и с критики към кабинета

Борисов с коментар за Радев, разказа какво го е разплакало

В изявлението си Цветан Цветанов нападна и опозицията, в частност БСП, заради опити, според ГЕРБ, да дискредитира страната ни по време на българското европредседателство и насаждане на страхове.

Отляво заложиха на насаждане на страх в обществото, направиха мрачни прогнози, които не се сбъднаха - от рухналата ограда по границата с Турция, през която хиляди бежанци "преминават", до област Кърджали, която ще бъде отделена от България, аргументира се зам.-председателят на ГЕРБ.

От страховете не може да се гради нищо, който подхранва страхове може да бъде успешен опозиционер, но не и успешен управленец, каза Цветанов.

Той потвърди, че създаването на условия за икономическо развитие остава първостепенна задача на правителството и мнозинството, а ресурсите ще дойдат от борбата с контрабандата, тежката престъпност, за да се инвестира в образованието. В бюджета за 2018 г. са предвидени повече от половин милиард лева за подобряване на образованието, напомни Цветанов.

Той обърна внимание на продължаващия устойчив икономически растеж, като за пръв път БВП у нас около 100 млрд. лв.

През новата пленарна сесия

"БСП за България" ще предложи промяна в правилника на Народното събрание, която отнема всички привилегии на народните представители,

заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Ако правиш смели заявки за смяна на модела, трябва да започнеш от себе си, коментира тя. По думите й депутатите са "обрасли от привилегии".

99% от българския народ работи на фиксирана заплата, ние ще си вдигаме заплатите всеки път, когато се повиши средната, с какво право, запита Нинова. Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а ние - 70, допълни тя.

По думите й това предложение не е популизъм, а справедливост. Знам, че не го приемате, колеги, но ние ще го внесем, обърна се тя към мнозинството в парламента. Нинова отбеляза, че гласуването на това предложение ще покаже дали депутатите искат да развържат това кълбо от обвързаности на политика, бизнес, пари, интереси и привилегии. Дали ще бръкнем вътре и ще разкъсаме тази топка или народът ще я изрита от терена на политиката и ще пусне новите отбори тук, които да му гарантират по-добро бъдеще, добави тя.

Безспорно европредседателството остава приоритет и няма нужда да ни приканвате към това, обърна се Нинова към Цветан Цветанов. Ще ни се, обаче, да има промяна и по този приоритет поне в последните месеци, каза Нинова. Нито веднъж от началото на европредсдеателството българският парламент не беше информиран и не дискутира темите за председателството, отбеляза тя.

Иска ми се тази сесия да е различна и поне преди срещата на върха на 17 май българското правителство да ангажира Народното събрание, а чрез него и национална енергия за хубавите приоритети по европредседателство, посочи Нинова и призова премиерът да дойде в парламента и да каже какъв е напредъкът, не само по Западните Балкани, а по кохезионната политика, по бюджета за следващия програмен период след Брекзит, за социалния стълб и социалните права.

Искаме тази сесия да бъде времето на проглеждането, коментира още Нинова. Тя отбеляза, че прожекторите от Европа са осветили, че сме се стопили с още 400 хиляди души и сме нацията, която най-бързо изчезва в Европа. Прожекторите в Брюксел осветиха - най-корумпираната страна стои начело на председателството, тези прожектори казват, че сме и най-бедната страна в Европа, посочи тя.

Лидерът на БСП призова народните представители да прогледнат в бъдещето и да изберат три проблема, които да започнат да решават. От БСП предлагат те да бъдат икономика и производство, модерно и високотехнологично образование, нов здравен модел.

Има един проблем, който никой не иска да произнесе на глас и да започнем да го решаваме - за нас от няколко години той се казва паралелната държава, за президента Радев е тъмнината, в която стоят тези паралелни фигури, които дърпат конците на държавата, коментира Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че заедно с професионалисти са направили сериозен анализ кои са тези сфери, кои са онези големи, които стоят в тъмното и дърпат конците, и ги изброи - производство и търговия с лекарства, производство и търговия с пшеница и хляб, производство, пренос и доставка на енергия. Нинова заяви, че през тази сесия битката с големите ще бъде приоритет на БСП. Ние я започваме тази битка с конкретни стъпки, имена и законопроекти, добави тя.

ДПС призова за консенсус и бързо решаване на проблемите на българските граждани

"Една година след началото на мандата на 44-ото Народно събрание, по средата на Европредседателството българските граждани очакват ясна програма за справяне с бедността, за реформи в образованието, в здравеопазването, социалната и пенсионната политика. Българските граждани очакват висок жизнен стандарт и високо качество на живот, искат работни места, сигурност и стабилност, гарантиране на правата и свободите, достойнството на всеки един човек", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му визията за управление трябва да включва визия и цел за реформите. "Този подход изисква нов тип управление и нова формула. Реалностите днес налагат бързо отвръщане от безпомощното предпазливо спотайване в очакване на следващия ден, загърбване на илюзорната представа за нас, за света, за другите, ускорено, просветено движение напред и нагоре", посочи Карадайъ.

Според него е необходимо взаимодействие на национално отговорните системни партии на основата на ясни идейни принципи и европейски ценности.

Време е за диалог по визии и програми за управление по отделните секторни политики, за европейското бъдеще на страната и региона, за бъдещето на ЕС, каза Карадайъ.

По отношение на последните геополитически събития той попита доколко външнобалансираната позиция на правителството не е израз на предпазливост от типа на снишаване, доколко е адекватна, при каква визия, цели и инструментариум. Като върховен орган в републиката НС трябва да има отговорите на тези въпроси, смята той.

"Обединени патриоти" ще внесат през тази сесия промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана,

обяви зам.-председателят на парламентарната група Искрен Веселинов.

Той припомни бурния дебат по темата и отправи критика към техните партньори в управлението и към Министерството на правосъдието. След ясния сигнал на премиера, че разширяване на неизбежната отбрана трябва да има и хората да се чувстват свободни да се защитят не само в своя дом, но когато бъдат нападнати, научаваме от медиите, че МП отказва извършването на подобни промени, коментира той. Затова групата на "Обединени патриоти" ще внесе днес своя проект за изменение на НК, който не само решава проблема с неизбежната отбрана, но и с т.нар. маловажни кражби, които дават възможност за безкрайно мародерстване на несоциализираните българи над техните съседи, добави Веселинов.

Той съобщи, че следващата седмица ще бъде внесен и закон за българския книжовен език, който ще бъде предложен на публична дискусия. Веселинов добави, че доходите, реформата в ТЕЛК и мерките срещу административния и корпоративния рекет също са във фокуса на усилията на патриотите. Поддържането на българищината зад граница остава наш приоритет, заяви още той.

В края на изказването си той се обърна към опозицията, която, по думите му, с изключително драматичен тон се опитва да очерни всичко. "Тази опозиция днес ли се яви на политическата сцена. Кой избра КОЙ за шеф на ДАНС, г-жо Нинова? Кой половината преход управлява с ДПС?", попита Веселинов. Обединените патриоти продължаваме да бъдем въплътената антитеза на ДПС, ДОСТ и всички останали партии, които рушат нацията, декларира той.

В българския политически живот има двама лидери - Бойко Борисов и Веселин Марешки,

заяви в пленарна зала председателят на партия "Воля" Веселин Марешки. "Воля" е единствената алтернатива, парламентарната група на партията е сред малкото, които показват реални действия в полза на българските граждани, смята Марешки.

"Свидетели сме на огромна, мащабна корупция във всички етажи на управлението на държавата. Свидетели сме на огромна бедност, сковаваща милиони българи, които живеят под прага на бедността. Свидетели сме на разбито образование и здравеопазване. Свидетели сме на всички тези неща вече почти 30 години", коментира председателят на "Воля". По думите му това е така, защото има липса на лидерство.

Къде са характерът и смелостта на президента Румен Радев да излезе самостоятелно пред българите и да представи своята алтернатива, попита Марешки. Той се обърна към Румен Радев и към лидера на БСП Корнелия Нинова с призив всеки, който е участвал в задкулисието, да излезе с личността си пред българския народ.

Марешки призова всеки депутат не с празни декларации и с празни думи, а с реални действия да допринесе с нещо за своя град, село, за цялата държава. "Нека да намалим пропастта между самозабравилата се политическа класа и българския народ, за да работим за просперитета, благоденствието на всички български граждани", каза още той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 49 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 54 минути

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 8 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 13 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година