Още по темата

Руският патриарх си тръгна огорчен от страната ни. Каза го директно на летището в София пред медиите. Оказа се обаче, че пред част от медиите – пред руските, е казал и повече по време на срещата си в президентството.

От какво е огорчен руският патриарх, каква трябваше да бъде реакцията от българска страна по тези въпроси дебатираха анализаторът Георги Харизанов и социологът Кольо Колев в „Събуди се“ по NOVA. Двамата коментираха и обидите към България в едно от най-популярните руски политически предавания – „Вечер”, което беше посветено на темата „Защо България забрави „руската кръв”.

Валери Симеонов: Няма да се извиня

Скандал между Валери Симеонов и Волен Сидеров заради руския патриарх

„Скандалът се предизвиква от поведението на въпросния господин, който се държи като втори външен министър на Русия, а не църковно и духовно лице”, заяви Георги Харизанов.

„Най-скандалното е, че не му се отговори реципрочно”,

категоричен е той.

„Нека не забравяме, че преди две години БПЦ не отиде Вселенския събор на остров Крит. Това беше инспирирано под огромното влияние на Руската църква, която после използва това, че всички църкви няма да са там, и също не присъства”, каза още Харизанов.

Той добави, че липсата на БПЦ на този събор значи, че в момента не можем да сме много полезни на Македонската православна църква, която поиска от нашата да ѝ стане църква-майка. „Руската политика е да прехвърля казуса към сръбската”, добави той.

ГЕРБ: Какво са си говорили патриарх Кирил и Румен Радев

Патриарх Кирил на Шипка: Тук е свещено място

Руски съветник: България ни предаде два пъти

Социологът Кольо Колев заяви, че патриарх Кирил не се е възмутил от споменаването на други народности, участвали в Освобождението, а от споменаването на държави, които тогава не са съществували. Колев подчерта, че украинци, фини, молдавци и други народности, са участвали във войната като войници на Руската империя.

Той припомни, че на 3-ти март е имало подписка за отмяната на деня като национален празник. Социологът каза, че

предишният президент на България е изреждал всякакви страни, но не и Русия, което според него е коренът на скандала.

Харизанов от своя страна се усъмни, че няма записана стенограма от разговора между Румен Радев и патриарх Кирил, докато Кольо Колев изрази мнение, че е възможно да няма.

„Във всяко положение реципрочният отговор би следвало да го даде президентът. От изявлението, което беше дадено от президентството, изглежда, че има реципрочен отговор”, каза Колев, но добави, че реципрочният отговор не трябва да е в стил Валери Симеонов, който нарече руския патриарх „второразрядно ченге”.

„Чудесен е”, каза Харизанов за стила на изказването на Валери Симеонов. „След случая с г-жа Ска Келер, където пак беше прав,

г-н Симеонов се е научил да е по-дипломатичен”,

заяви анализаторът. Според него вицепремиерът се е научил да работи с фактологията и да е по-малко емоционален.

Кольо Колев изрази мнение, че изказването на Валери Симеонов „може да звучи добре на улицата от устата на редови русофоб”, но не и от вицепремиер. Той смята, че това е удар срещу отношенията между две нации.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.