Още по темата

„Доган гарантира живот на правителството на Бойко Борисов и от самия премиер вече зависи дали това ще е само до края на европредседателството или за по-дълъг период”, коментира в „Здравей, България” по NOVA журналистът Илхан Андай след традиционното годишно обръщение на почетния председател на ДПС към партийния актив.

Симеонов бесен: ГЕРБ и ДПС ни извъртяха

Цветанов: ГЕРБ няма да управлява с ДПС

Борисов: Патриотите и ДПС да си мерят приказките

„Днес той е много по-голям оптимист, отколкото преди две години. Доган достатъчно ясно казва, че ДПС е много по-голям приятел на Борисов, отколкото „Обединените патриоти”, подчерта Андай.

Журналистът, експерт в делата на Движението за права и свободи, посочи, че думите на Доган, който заяви, че няма опозиционна партия, способна да поеме отговорността за управлението на страната в този момент, са сигнал на ГЕРБ, че трябва да разчита на ДПС, а не на Обединените патриоти.

„Дори от сутрин до вечер Валери Симеонов да заплашва, че ще оттегли Патриотите, през 2018 г. ще има кабинет на Борисов”, категоричен е Андай. „По време на европредседателството това ще бъде редовен кабинет”.

Според журналиста, рискът сега за Борисов е как подадената ръка от ДПС ще рефлектира върху имиджа на ГЕРБ.

Андай подчерта, че така Ахмед Доган е показал отговорност и предвидимост спрямо управлението на страната.

„Вторият важен човек в речта след Бойко Борисов е Ердоган. Различното от 2015 г. е, че тогава изказването на почетния председател на ДПС беше след като оперативният шеф, Лютфи Местан бе участвал в една неформална среща с тогавашния турски премиер Давутоглу и Борисов, където се бяха коментирали мегапроекти за милиарди, нова визия на цели региони и цели отрасли в икономиката на България. Но оперативния шеф Местан не беше уведомил началника си. Оттам нататък всички знаем какво се случи”, посочи Андай.

„Този път обаче Доган владее изцяло информацията в тази насока. След две срещи на депутата от Меджелиса Азиз Бабузчу с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Доган вече дава шанс на активистите на ДОСТ за рестарт на кариерата им дори в ДПС, но спазвайки устава. Т.е. всеки един от тези отцепници, който обещаваше пред изборите, че настъпва края на българския сарай и т.н., трябва да подаде заявление за членство в местен съвет”, каза Андай.

Той посочи, че Доган изпраща към Ердоган посланието, че ДПС не са се карали с никого и в същото време дава отлична оценка на Мустафа Карадайъ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.