Още по темата

България вече няма прекомерни макроикономически дисбаланси, каквито се наблюдаваха в периода 2015-2017 г. Това става ясно от публикувания днес доклад в контекста на Европейския семестър за координация на икономическите, фискалните и социалните политики.

Растат ли наистина доходите в България и колко скъп е животът

Неудобната истина за доходите в България

Според днешното съобщение България постига известен напредък в изпълнението на специфичните препоръки, отправени през 2017 г., съобщиха от ЕК.

Безработицата намалява на 6,3%, което намаление от над два пъти спрямо 2013-та когато процентът на незаетите беше 13 на сто. Цените се покачват след дълъг периодна дефлация.

Годишната инфлация на потребителските цение била 1.2% през 2017 г. поради силното вътрешно търсене, пише още в доклада.  И се отбелязва - икономическият растеж остава силен, но догонващ и по-бавен спрямо останалите страни-членки.

Източник: Thinkstock/Guliver

През 2017-а Еврокомисията постави под засилено наблюдение 12 държави, в които се отчитат сериозни дисбаланси и големи рискове при евентуално сътресение. Сред тях беше и България.

Какво крият под бюджетния излишък управляващите

Сега в доклада за 2017-а се посочва, че в 11 от тези държави-членки дисбаланси не са преодолени, но несигурността вече е по-малка. Единствено Словения преминава към "зелената" група на държавите със стабилна и балансирана икономика.

В доклада се отчита подобрение в стабилността на банковия сектор, но се отбелязва, че там трябва да бъдат положени още усилия.

Критики в доклада има към,образователната система за хората в неравностойно положение, неравенство на доходите, високият все още дял на хората в риск от бедност, младежката безработица,въздействието на социалните помощи, дигиталните умения.

Европейската комисия публикува днес своя годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите членки, включително анализ на напредъка при изпълнението на специфичните за всяка държава препоръки и оценка на възможните дисбаланси.

Европейската икономика нараства със стабилни темпове и положителните икономически перспективи са съпътствани от подобряване на пазара на труда и социалната ситуация.

Тези развития са резултат от предприетите от държавите членки през последните години реформи и дават възможност за допълнително засилване на устойчивостта на икономиките и обществата на ЕС.

Въпреки това ползите от възстановяването не са разпределени еднакво в обществото и структурните слабости пречат на растежа и сближаването в някои държави членки. Ето защо държавите от ЕС трябва да се възползват от настоящата положителна динамика, за да укрепят допълнително основите на своите икономики.

Днешните доклади за 27 страни (за всички държави членки с изключение на Гърция, за която се прилага програма за подкрепа на стабилността) съдържат годишния анализ на службите на Комисията на икономическото и социалното положение в държавите членки, в това число на напредъка при изпълнението на специфичните за всяка държава препоръки през годините.

За първи път в докладите по държави се поставя специално ударение върху интегрирането на приоритетите на Европейския стълб на социалните права, провъзгласен през ноември 2017 г.

Тази година се поставя конкретен акцент върху анализирането на предизвикателствата по отношение на уменията и начина, по който функционират мрежите за социална сигурност на национално равнище.

Днес Комисията прие също и работната програма за 2018 г. на Програмата за подкрепа на структурните реформи (ППСР), по която на държавите членки ще бъде предоставяна подкрепа за провеждането на реформи. През 2018 г. от тази подкрепа ще се възползват над 140 проекта в 24 държави членки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.