Още по темата

Коалиционното правителство, управлявано от ГЕРБ беше напът да се разпадне в понеделник, когато един след друг Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и Меглена Кунева от ДСБ заплашиха с напускане на коалицията. Това се случва по-малко от три седмици преди предстоящите президентски избори, а мотивите им бяха свързани именно с тях и с Изборния кодекс.

А че раздор и дрязги между партньорите в коалицията има, стана видно и тази сутрин в предаването „Здравей, Бъгария“ по NOVA, където депутати от ПФ, ГЕРБ и РБ коментираха случилото се в последните дни.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви:

Докато всеки тегли нанякъде в някоя си коалиция, на ГЕРБ се пада отговорността да тегли държавата.

ГЕРБ като най-голямата полиическа партия и гарантираща най-сериозна подкрепа за кабинета, прави най-големи отстъпки. Ние наистина се превръщаме в звероукротител на някакви малки формации, на хора с раздвоение на личността вътре в някакви коалиции, Много е трудно, но в името на стабилността, в името на това България да върви напред, да е сигурна държава, няма как да не се носи отговорност“.

Коалицията остава, Борисов: Няма да хвърля страната в хаос

Отпада ограничението за 35 секции, но само за ЕС

Според представителят на Реформаторите Димитър Делчев до скандалите в правителството се е стигнало, защото

премиерът Бойко Борисов е бил подведен

за много от нещата, за които е смятал, че от РБ са виновни. Делчев е категоричен, че комуникацията в коалицията е била сериозно нарушена и хвърли вината за това върху вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пък показа снимка, заради която, според него, РБ ги „стяга обувката“, когато стане дума за Западна Европа. Снимката е от среща между коалиционния партньор на ДСБ Корман Исмаилов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Касим Дал беше на площада в Турция след опита за преврат и пишеше съобщения в защита на демокрацията на турски. РБ са в коалиция с ислямисти“, каза Джамбазки. На въпрос дали нарича Касим Дал и Корман Исмаилов ислямисти, той отговори: „Ердоган е ислямист със сигурност, не е филателист“.

Относно предстоящите избори Джамбазки заяви за кандидата на РБ:

„Tрайчо Трайков може да отиде на балотаж, само ако кандидатства за председател на домсъвет“.

Делчев обаче подчерта, че Трайков е „по-голям патриот от много от хората в Патриотичния фронт”, защото е роден в Македония. Но Джамбазки нарече това „ребрандиране на Трайков като патриот“.

Атанасова пък каза, че кандидатът за президент на управляващата партия Цецка Цачева е родена в България и ще разчита изцяло на гласовете на българските граждани на вота през ноември. Тя отрече ГЕРБ да очаква подкрепа от ДПС на изборите и на евентуален балотаж.

"Алфа рисърч": 80% от електората на ДПС не са решили за вота

Целия разговор чуйте във видеото.

Очаква се на извънредно заседание днес Парламентът да разгледа промени в Изборния кодекс свързани с разкриването на секции в чужбина. Това предвижда дневния ред на

извънредното заседание на Народното събрание, което ще започне в 12.00 ч.

В зала ще бъдат разгледани 3 предложения. Първото е внесено от народни представители от Реформаторския блок за отмяна на методиката за изчисляванена резултатите от президентските избори, свързани с гласовете „Не подкрепям никого“, които макар действителни и включени в избирателната активност, не се броят за отчитане на резултата. Второто предложение е от страна на АБВ и предвижда увеличаване на максимално допустимия брой секции, който може да бъде открит в чужда държава от 35 на 55.

Третото предложение, внесено от лидера на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок, е за пълното премахването на правилото за максимално допустим брой секции. В дневния ред на извънредното заседание е предвидено проекторешение за отмяна на решението на депутатите Парламентът да не работи от 12 октомври до 4 ноември.

Напрежението в коалицията започна още в края на миналата седмица, когато

премиерът заплаши Реформаторите с изгонване от коалицията.

Борисов пристигна изненадващо в парламента, където депутатите се опитваха да сформират кворум за извънредно заседание по предложение на БСП и ДПС. Това обаче не можеше са се случи, защото депутати от ГЕРБ не се регистрираха. Тогава Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да приемат всички предложения за дневния ред на опозицията. Борисов заплаши Реформаторския блок, че ако не се държат като управляващи, ще се раздели с тях като партньори, след като го критикуваха в парламента. Според премиера обаче те мълчат в Министерския съвет, а депутатите им се правят на опозиция.