Още по темата

Началото на този политически сезон е доста горещо. Имаме истинска политическа баталия.

По този начин в студиото на NOVA вицепремиерът Томислав Дончев определи прикритите и открити войни между партии и институции на българската политическа сцена.

КСНС се провали. Правителството: Няма бойкот

Плевнелиев: Президентът не може да бори корупцията

Дончев още заяви, че репликите на депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров в същото студио не са били заплахи към водещия Виктор Николаев, но са симптом за голямото напрежение и мнителност между политиците и медиите.

Вицепремиерът коментира и проваленото вчера заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Румен Радев. Радев закри заседанието след като повечето от участниците се оказаха извън залата заради международни ангажименти.

Преди това премиерът Бойко Борисов закъсня с повече от един час за съвета заради преговорите си с протестиращите работници и ръководство на оръжейния завод ЕМКО.

„Не вярвам, че става дума за бойкот, но невъзможността да се съберат всички политически лидери на една маса е обезпокоителна, заяви Дончев.

Темата на КСНС беше борбата с корупцията, а Радев свика ново заседание на 17 октомври.

Провалът на съвета идва в момент на изострени отношения между президента и управляващите от ГЕРБ, както и на засилени нападки от страна на опозиционната БСП.

„От двете страни имаме двама генерали. Никой от тях не е паркетен генерал, и двамата са специалисти по някакъв вид бой. Единият по въздушен бой, другият по друг вид бой. Като бъдеш в такава позиция освен специалист по бой трябва и да си мъдър. Надявам се всички да проявят мъдрост”, коментира Дончев задочните спорове между президента Радев и премиерът Бойко Борисов.

Вицепремиерът е на мнение, че е нужна деескалация във властовите отношения, защото в политическата история на България добри решения не са взимани по време на конфликт.

„Политиката би трябвало да е нещо друго – да спорим за параметрите на бюджета, да спорим с какъв процент държавата да участва в националната програма за саниране, а не да спорим кой е по-черен”, заяви Дончев.

БСП разкри Габрово-гейт с брата на Томислав Дончев

БСП вади цялата шуробаджанащина на ГЕРБ до седмица

От всички компромати, „Габрово-гейт” беше най-некадърно скалъпения, заяви Дончев за преките обвинения на БСП, които обвързаха неговото име с поредната порция разкрития за роднински назначения на ГЕРБ.

Причината е, че Момчил Дончев, брат на вицепремиера, работи в Община Габрово, където е назначен от кмета Таня Христова, също от ГЕРБ. Самата Христова пък също била сложила на ръководни постове свои роднини.

„Брат ми не е назначен от мен и не е в субординация с мен, не зависи от бюджетни средства, отпускани от мен”, заяви вицепремиерът, който е на мнение, че единственият вариант темата за брат му да не предизвиква вълнение е Момчил да постъпи в манастир.

След назначението на брат си вицепремиерът изразил опасенията си пред него и Христова, че това може да доведе до „политически страсти”, но кметът настоявала на  назначението.

В общината Момчил Дончев отговоря за поддръжката на зелените площи.

Не знам с какъв бюджет разполага, но доколкото знам работи добре, заяви вицепремиерът за брат си. Той допълни, че ще го помоли да не се явява на скорошен нов конкурс за поста.

Виктор Николаев: Благодаря за лавината от подкрепа

Тодоров и Симеонов: Не сме заплашвали Виктор Николаев

Думите на Антон Тодоров в студиото на NOVA са симптоматични за мнителността в отношенията политици-институции-медии, заяви Дончев.

Според него коментарите на Тодоров по адрес на водещия на „Здравей, България” Виктор Николаев не са отправени заплахи.

Депутатът заяви на журналиста след отправен към него въпрос, че използва „силни думи” и те могат да доведат до уволнението му.

Репликата предизвика широк обществен отзвук и в крайна сметка доведе до оставката на народния представител.

Дончев повтори теза, налагана и от други представители на ГЕРБ през последните дни, че Тодоров не е заплашвал водещия, защото това не се прави в ефир.

Вицепремиерът разкри и случай, при който самият той като журналист преди години е получавал заплахи заради отразяване на съдебен процес.