Още по темата

Няма да ставам президент, докато този президент иска да е президент. Той се справя добре, абсолютно мога да твърдя, че е еманципиран от ГЕРБ. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на месеца на политическите консултации.

Той добави, че не е искал да става някакъв, като изреди позициите, през които е минал през годините. По думите му, ГЕРБ е първа политическа сила.

"Считам, че само могат да ми завиждат. Това се дължи само на избор от хората. Тези, които се опитват да ми дават оценка, опитват се да ми бъдат бащи, че са ме създали, им казвам, че аз никога не съм бил с тях. Те много пъти са стояли на моята маса, в моя дом и никога не са плащали моя сметка. Винаги е моя сметката. Как ще ме създадат?!

Или са забравили, когато дойдоха двама души, да ме изнудват и да ми вземат половината партия и ги изгоних. Този, които се готви да арестува (вероятно става дума за Николай Бареков – бел.ред.). Аз се заклевам – дойдоха да ми вземат половината партия и медийно да ме тормозят", заяви Борисов. 

"Няма как да сме против референдум. Трябва да се чуе мнението на суверена", добави Борисов във връзка с разговорите си с президента. 

Решението на парламентарната комисия по правни въпроси от вчера откровено обслужва задкулисието в България. Това каза президентът Росен Плевнелиев, в отговор на въпрос след срещата си с представители на ГЕРБ.

"Няма как да съм доволен, когато народни представители считат, че да питаш народа, е противокоституционно. Няма по-истинска форма на демокрация от това да питаш народа. Затова искам категорично да посоча, че не само в България, но и в много други държави, е практика да се провеждат референдуми заедно с други избори. Сигурен съм, че времето е достатъчно. Очевидно няма такова желание", добави президентът. 

Той обясни, че е недоволен и притеснен, че управляващите обслужват задкулисието, и подчерта, че няма да допусне референдум да не се състои.

Плевнелиев подчерта още, че е президентската институция е надпартийна. По думите му, със своята работа и инициативата месец на политическите консултации, президентската институция показва, че е отговорна към всички и изпълнява добре конституционните си задължения.

"Българският президент е истински надпартиен, работи надпартийно, застава плътно зад всяка добра и смислена идея. Показвам позитивното, но и обръщам внимание какво може да се подобри", добави президентът Росен Плевнелиев.

Срещата с представителите на ПП ГЕРБ е последната от тазгодишната инициатива на президента "месец на политическите консултации". През месец март държавният глава ще направи обръщение пред Народното събрание във връзка с проведените през февруари разговори с парламентарно представените политически сили.