Още по темата

Намерение за отваряне на посолство; търговски сътрудничества в транспорта, туризма и земеделието; съвместна борба с тероризма. Това са официалните резултати от знаковата визита на премиера Бойко Борисов, няколко от министрите му и бившият министър-председател Симеон Сакскобурготски в Саудитска Арабия.

Посещението на Борисов е първото на такова ниво между София и Рияд. Той успя да разговаря с държавния глава Крал Салман и престолонаследника му Мохамед бин Салман Ал Сауд.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ СЪС САУДИТСКИЯ КРАЛ

От саудитския зам.-министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси д-р Абед Ал-Саадун Борисов беше информиран,

че петролното кралство е заинтересувано от засилване на бизнес връзките с България. 

По неговите думи, страната му има интерес от сътрудничество с българския бизнес в областта на индустрията, металургията, строителството и производството на строителни материали, както и при изграждане на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници – област, в която България разполага с висококвалифицирани специалисти.

Борисов се съгласи и изтъкна, че като "важен транзитен център на енергийни потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа, България е заинтересована от засилване на диалога и сътрудничеството между страните-производители", като Саудитска Арабия. 

Визитата не се размина и без противоречия, тъй като по пътя си към петролното кралство българският правителствен самолет не беше допуснат да прелети през Иран – основният външнополитически противник на Саудитска Арабия.

Изтъкнатата от иранците причина – разминаване в заявените технически параметри на полета. Така или иначе Борисов и министрите му кацнаха „живи и здрави” в Рияд, по думите на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Впоследствие тя имаше възможност да обсъди с колегата си Адел Ал-Джубейр стъпките към

Откриване на посолство на България в Рияд през първата половина на 2018.

Има възможност страната ни да получи имот или да наеме сграда в столицата.

Захариева запозна Джубейр и с постиженията на българския бизнес, които могат да представляват интерес за саудитски инвестиции - високата квалификация на човешкия капитал (България има най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа), с развитието на фармацията, електрониката и старт-ъп компаниите, към които има голям интерес за финансиране от целия свят.

“Всеки четвърти компонент на вашия автомобил е произведен в България”, каза министър Захариева на министър Ал-Джубейр. Той от своя страна заяви, че за инвестиции в България могат да се отключат средства от огромния фонд за инвестиции на Саудитска Арабия, който в следващите години може да стане най-големия подобен в света с активи над 2 трилиона долара. 

„Исторически важно” за България посещение отчете транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че представители на саудитския бизнес са били запознати с възможностите за инвестиции у нас, а той и колегите му ще подготвят споразумение за сътрудничество между двете страни в сферата на въздушния и морския транспорт.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ПОСРЕЩНАХА БОЙКО БОРИСОВ В САУДИТСКА АРАБИЯ

В Рияд също се прави проект за изграждане на метро и това дава възможност на наши фирми да се включат в него”,

посочи Московски.

Очакваме саудитски инвестиции в българския туризъм, „и то не само в хотели с висока категория в столицата”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че ще се подготви съвместен туристически форум в Рияд догодина, а самият Мохамед Бин Салман дал идеята да се работи за създаване не връзки между туроператорите.

По думите й

саудитците се интересуват от опита ни в занаятчийството и в работата с културното наследство.”

Възможности за търговия в областта и сътрудничество в областта на земеделието пък видя ресорния министър Румен Порожанов, също част от делегацията на Борисов.

„В страната има две големи ферми за крави - едната за 60 хиляди, другата със 120 хиляди бройки, които обаче се нуждаят от изхранване, така че има възможности за добри комуникации”, посочи Порожанов, който подписа редица споразумения за сътрудничество в неговата сфера с арабската страна. 

България може да има много добро сътрудничество в сектор "сигурност" със Саудитска Арабия, защото тя успешно участва в борбата срещу тероризма и срещу "Ислямска държава",

каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Те имат добри специалисти и изградена система, която работи. Обсъдихме подписването на споразумение за обмен на информация в тази област, за да бъдем по-ефективни в борбата с тероризма”, смята вицепремиерът.

Според почетния гост Симеон Сакскобурготски „има достатъчно положителни сигнали за отношенията между България и Саудитска Арабия”.

„Фактът, че България е в Европейския съюз, е много важен, но има и други допирни точки, а Саудитска Арабия е важна за региона и може да помогне на България, допълни Сакскобургготски”, смята царят.

От официалната информация не става ясно дали тема на обсъждане в делегациите е била оръжейната търговия, предвид факта, че сунитската монархия е един от основните клиенти на българските заводи в сектора. 

Дипломатическите хоризонти обаче са светли. Захариева изрази надеждата си колегата й Джубейр да посети София през 2018г., което да е първа стъпка към ответна "визита на най-високо ниво" на някой от държавните ръководители на петролната монархия. 

Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си”,

заяви престолонаследникът Мохамед Бин Салман на Борисов по време на срещата им. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК