Още по темата

Изненадващо парламентът реши да удължи срока, в който да не заседава заради предизборната кампания за предстоящите президентски избори, предаде БГНЕС.

За това решение гласуваха 90 народни представители, против бяха 27 и 7 се въздържаха.

Предложението дойде от депутата от „Атака“ Николай Александров и след като то получи одобрението на народните представители става ясно, че пленарни заседания няма да се провеждат за цял месец – в периода от 12 октомври до 4 ноември включително. Следващото заседание ще бъде на 9 ноември.

Първоначалното предложение на ГЕРБ, РБ И ПФ беше НС да не провежда пленарни заседания за времето от 26 октомври до 4 ноември 2016 г. включително.

За него

Жельо Бойчев от БСП направи коментар, че се поставя под риск предстоящата бюджетна процедура.

„Да разпуснем тогава и МС, той сега преди изборите се сети, че има учители и им вдигна заплатите. Сега се сети и за здравеопазването. НС няма да може да работи, а в същото време МС ще бъде пряк участник в предстоящата предизборна кампания. Всички институции са впрегнати за победата ви, а парламентът не може да работи.

Така правите много лоша услуга и на Цецка Цачева, защото след кампанията, когато се върне ще ѝ бъде много трудно да навакса със законодателната програма”, каза Бойчев.

Председателстващият пленарното заседание Димитър Главчев от ГЕРБ се намеси и се обърна към Бойчев с думите – „Внимавайте с вашия кандидат”. Главчев обясни, че

предложението на „Атака“ не е било съгласувано предварително с депутатите от ГЕРБ, но те все пак са решили да го подкрепят.

„Предложението беше спонтанно и напълно неочаквано, но може би колегите са решили, че е по-добре да се работи нормално, когато няма предизборна обстановка, с което съм принуден да се съглася“, заяви Главчев, цитиран от NOVA. „Това няма да забави работата“, убеден е той.

От БСП обявиха, че ще започнат да събират подписи за свикване на извънредно заседание. 48 подписа са необходими, за да се поиска насрочване на заседание по време на парламентарната ваканция.

Малко по-късно беше съобщено, че

БСП и ДПС са събрали 51 подписа за свикване на извънредно заседание на НС в петък.

„51 подписа събрахме от БСП и ДПС. Може би можехме от други групи да вземем, но след разпускането на заседанието побързаха да тръгнат. Искаме свикване на НС в петък с три точки”, каза пред журналисти Корнелия Нинова.

Първата точка е отмяна на днешното решение за прекратяване на работата на парламента. „Втората е разглеждане на проекта ни за решение за изграждане на позиция по споразумението с Канада, което е изключително опасно за българската икономика и земеделие. Третата точка е за парламентарен контрол”, добави тя. Нинова обясни, че по правилник председателстващият парламент Димитър Главчев е длъжен да свика Народното събрание. Ще използваме всички възможности да не им позволим да разпускат НС преди избори.

„Този парламент е изчерпал вече доверието и възможността за работа. Отдавна сме казали, че

искаме оставката на това правителство и предсрочни избори”,

заяви Корнелия Нинова. Според нея по този начин вече не може да се работи. „Днес беше последната капка, да разпуснеш парламента толкова време преди изборите е прецедент в парламентарната ни история. Това показва, че има страх от опозицията и това, което ще кажем и ще се чуе от залата. Това е абсолютно посегателство върху парламентарната република”, убедена е Корнелия Нинова.

Поведението на управляващото мнозинство го оценяваме като национално безотговорно. Това заяви на брифинг в НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, преди да бъде събрана подписката.

„Свидетели сме на поредния гаф на управляващото мнозинство в НС. НС е естественото място за политическите дебати. ГЕРБ се крият от политическите дебати, лишават контрола на държавата при наличие на много тревожни геополитически процеси, включително и стачки в страната.

Бягството от политическите дебати в НС и в обществото, е подмяна на конституционния ред и държавното устройство в страната. Има актове, които са взети зад гърба на НС и с днешното решение се лишава НС да осъществи контрол над тези взети решения”, каза лидерът на ДПС.

Според него ситуацията прилича на необявено извънредно положение в страната.

„Изходът от тази ситуация е свикване на извънредно заседание на НС за неговото саморазпускане. Това, което се случва в НС пряко рефлектира върху качеството на живот на българските граждани, както е писано в свещените книги „вкупом съгрешиха и вкупом излишни станаха”, обясни той.

От ДСБ също призова премиера Борисов да свика извънредно заседание на НС. „Ако се свика такова заседание от опозицията и ГЕРБ и мнозинството не се явят, то ще се провали поради липса на кворум. Тъй като сме в предизборен период, политическата отговорност се носи много леко и аз мисля, че ако парламентът не бъде свикан, за да отговори на нуждите на българските граждани в България и в чужбина и за да отговори на въпросите за грабежа АЕЦ „Белене“, на 6 ноември

Борисов ще трябва да изпълни едно публично обещание – да подаде оставка”,

заяви Радан Кънев.