Още по темата

Залог за оставането на „Движение България на гражданите“ ДБГ във властта са резултатите от предстоящите президентски избори, стана ясно от декларация, която партията прие днес.

С тази декларация

ДБГ иска вот на доверие от своите поддръжници за участие в дясноцентристко управление.

Участието в коалицията ще се определи от резултата в президентските избори. Ако той е по-нисък от тези на последните два вота, ДБГ ще напусне управлението и ще изтегли своите представители в изпълнителната власт.

Борисов с ултиматум към Реформаторите, може да ги изгони от коалицията

Борисов: Загубим ли на първи тур, подавам оставка

„Ако кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок получи чувствително по-слаб резултат от резултата на РБ на последните два избора, за нас това ще бъде знак за неодобрение.

В този случай, веднага след изборите „Движение България на гражданите”

ще напусне управлението и ще изтегли своите представители в изпълнителната власт”,

се казва в декларацията, прочетена от лидера на ДБГ Меглена Кунева на пресконференция.

Заместник-председателят на ДБГ Димитър Танев припомни, че на парламентарните избори РБ е постигнал резултат 8,8%, а на местните – 200 хил. гласа. Чувствително по-слаб резултат би било 160 хил. гласа, обясни той и уточни, че 199 хил. не е значително по-слаб резутат.

„Като знак на подкрепа за участието на Блока в настоящето управление от ДБГ ще приемат съизмерим или по-добър резултат на кандидатпрезидентската двойка от този на предходните два избора”, посочи Кунева.

Относно Изборния кодекс от движението настояват да няма таван на броя на секциите в страните от ЕС.

За квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината те заявяват следното: „Да не влиза в отчитането на 4-процентната бариера, защото ще се стигне до парламент тип „Парламентът Орешарски”.

Реформаторите ще настояват за достойно отношение и за внимателно боравене с езика. Кунева заяви също, че РБ стои твърдо зад кандидатура на Трайчо Трайков и Съби Събев за президентските избори и че участието им във властта е гаранция за провеждането на реформи в чувствителни сектори, като образованието и борбата с корупцията, както и недопускането на БСП и ДПС да се върнат във властта.

Найден Зеленогорски коментира, че

има влошена комуникация с ГЕРБ.

"Ако сега има правителствена криза и се стигне да предсрочни парламентарни избори, за което вината ще е изцяло на ГЕРБ, БСП ще спечелят изборите", коментира Зеленогорски. ГЕРБ да не прехвърлят вината от болната глава на здравата, коментира Зеленогорски и заяви, че утре в 11.00 часа лидерите на управляващата коалиция ще се срещнат.