Още по темата

Депутатите окончателно одобриха предоставянето на заем за НЕК, с който да платим дълговете към Русия за АЕЦ „Белене” в размер на 1,27 млрд. лева.

Междувременно България иска преразглеждане на лихвите по дълга за централата.

Вчера в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин премиерът Бойко Борисов е информирал, че вече са направени конкретни стъпки за плащане на поръчаните реактори. Към 19 септември сумата с лихвите е 628 милиона евро и продължава да расте с всеки изминал ден. 

Плащаме спешно 400 млн. евро на Русия за АЕЦ "Белене"

Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна

Бойко Борисов: Оптимист съм след разговора с Путин

По време на дебатите Румен Гечев от БСП изтъкна, че българският парламент не бива по никакъв начин да подкрепя държавна помощ. Според социалистите вместо това трябва да бъде отпуснат заем. Гечев посочи, че сега на НЕК се връчва ”празен чек”, който може никога да не бъде върнат.

От своя страна председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова бе категорична – „не подписваме празен чек”. „Празен чек сте подписали вие през 2006 г. без цифричка и чисълце, в нарушение на българските закони. Вие сте сключили това споразумение. Празен чек сте подписали вие през 2008 г. само няколко месеца преди изборите и сте превели аванса за въпросното оборудване без да имате договор и без обществена поръчка. Ние не подписваме празен чек, а казваме, че размера на помощта е тази, която е записана като сума и записана по арбитражното дело, а там ясно е записана сумата и колко са лихвите”, каза Стоянова.

„Предполага се, че 1 млрд. и 200 млн. лв. няма да стигнат. Може ли да не са дадени параметри на този договор, убеден съм, че Европейската комисия няма да даде ратификация за тази помощ. Утре как ще застанем пред избирателите си и ще им кажем, че НС гласува едни пари за НЕК, но не знаем за какво ще бъдат. Иначе се превръщаме в съучастници в разграбването на бюджета на България”, отвърна ѝ Таско Ерменков от БСП.

В приетия законопроект е предвидено на НЕК да бъде предоставена възмездна помощ по Закона за публичните финанси чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Парите обаче могат да бъдат преведени само след одобрението на Европейската комисия.