Още по темата

Президентът Румен Радев може да обявява война, но това става след решение на парламента..

Така парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на държавния глава, който по-рано заяви, че управляващата партия води битка с него.

„СААБ“: Радев не е лобирал за „Грипен“

Радев: Хората около Борисов да четат повече

“Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея 5-та, че може да обявява военно положение и да обявява война. Искам да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент”, заяви Цветанов от Хасково.

"Води се тази битка, но считайте, че след като я търсят, ще я получат”, заяви днес Радев при откриването на учебната година в Софийския университет.

Радев се намира в задочен конфликт с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов относно нуждата от закупуване на нови самолети за българската бойна авиация.

"Очаквах премиерът да озапти беквокалите в парламента, това не се случи, те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ - или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен”, заяви Радев.

Според Цветанов реториката на президентът не съответства на ролята му на обединител на нацията, като какъвто го определя конституцията.

„Това е поредният системен опит на президента да неглижира и да противопоставя институциите и да не зачита всички различни мнения, които излизат в публичното пространство”, смята Цветанов.

Той сравни поведението на Радев с такова на „севернокорейски лидер”.

По-рано през годината той инициира създаването на парламентарна комисия, която да разследва възможността Румен Радев да е лобирал непозволено за купуването на шведските изтребители „Грипен”. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК!