Още по темата

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира мораториума върху новите лекарства, който правителството реши да наложи за 2018 г. и отхвърленото вето на президента в предаването „Събуди се“ по NOVA.

Цветанов нарече дебата в пленарна зала „безсмислен“ и потвърди мнението си, че Стефан Данаилов, който разплака депутати с личната си история за борбата с рака, е бил „употребен“ от БСП. „Хората останаха в едно заблуждение от фалшивите новини на БСП, които се заиграха със страховете на хората”, заяви Цветанов.

Радев се разгневи на ГЕРБ: Отнеха ни всичко

Стефан Данаилов разплака депутати, ветото не мина

Относно ветото на президента Цветанов отсече: „Оставете президента. Вие видяхте ли, че президентът онзи ден се изказва, че ще наложи вето на закон, който още приет? Това нормално ли е за президентската институция?“ и препоръча на държавния глава Румен Радев: „Да чете повече, да пита повече“.

„Бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 407 милиона повече.

Общият бюджет за НЗОК ще е 3 милиарда и 800 милиона лева, а общият бюджет за здравеопазване – 4 милиарда и 700 милиона лева”, заяви Цветанов. По думите му 300 милиона отиват за онкоболните, а 70% от парите са за иновативни лекарства с въпросните молекули, за които говорят, т.е. за иновативни лечения.

Според Цветанов екипът в здравното министерство има амбицията да намали източването на Здравната каса.

„Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни.

Това е спекулация и невярно твърдение”, заяви Цветанов. „В диалог можем да решим проблема във всеки конкретен случай”, обясни той.

„Трябва да имаме една комплексна политика – да има профилактика, контролни прегледи, да има техника за диагностициране на пациентите. Такъв трябва да е подходът в здравеопазването като цяло”, заяви Цветанов.

Той даде пример с Германия, където „след третата година при прилагането на тези иновативни лекарства с тези нови молекули, започва да ги плаща Здравната каса. България е една от малкото държави, в които за толкова много на брой молекули, в момента, в който се регистрират, започва веднага да плаща Здравната каса“.

„Ние не знаем какъв е ефектът от тези лекарства. В Румъния има 6-годишен мораториум”, заяви Цветанов. „В момента има 28 молекули, които се плащат и ще продължат да се плащат. Спорът беше за тези 32.

Правим възможно най-модерното здравеопазване”,

обяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

По другата важна тема от седмицата – строителството на втори кабинков лифт в Банско, Цветанов каза: „Има единна позиция, че втори лифт на Банско трябва да се прави“ По думите му решението ще стане ясно на 28 декември.

Според него през 2018 г. България ще бъде приета в Шенген.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.