Още по темата

Ако изборите бяха днес, за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева щяха да гласуват 25,4%, а за ген. Румен Радев, издигнат от БСП – 18 на сто.

Ако изборите бяха днес ГРАФИКИ

Това сочи представително проучване на агенция „Медиана”, проведено в периода 4 – 8 октомври, сред 998 пълнолетни души.

Кандидат-президентите и вицетата им в СНИМКИ

„Големият проблем на Цецка Цачева е, че тя не привлича симпатизанти  извън собствената си партия (93% от потенциалните ѝ гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ). Кандидатурата ѝ е непопулярна извън ГЕРБ. Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да ѝ спечели изборите”, допълват от агенцията.

Предизборната кампания - България обичана, с майка на нацията

Всичко за кандидат-президентите и изборите

Според "Медиана" кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева най-вероятно ще спечели първия тур, но губи на балотажа. Социолозите очакват изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели.

Цецка Цачева - официално и неофициално СНИМКИ

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев.

За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП). Симпатизантите на БСП се явяват „донори“ и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти „отвън“, сочи проучването. 

На трета позиция (с 10%) е Красимир Каракачанов,

запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур.

Ивайло Калфин е четвърти

с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ).

Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат. Основното обаче е появата на тази огромна маса „нови“ (традиционно негласуващи) избиратели, добавят от агенцията. Тези избиратели като цяло са непредсказуеми, подчертават социолозите.

Дончева: Може би имам шанс да се погрижа за хиляди деца

Ще има ли сблъсък на генерали в битката за президент?

Как се развихри интернет за Цецка Цачева

 

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 998 пълнолетни граждани в периода 4 – 8 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства. Използваният метод е Facе-to-face интервю, а извадката - двустепенна гнездова извадка.