Още по темата

„Лично съм задействал процедура въпросният Миленко Неделковски да бъде включен в списъка с чужденците, нежелани на територията на България”. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Панорама” по БНТ.

Преди няколко дни македонският журналист вандалски строши плоча поставена в памет на загиналите български войници в битката при Каймакчалан.

Вижте снимки на Неделковски, който размахва чук пред плочата.

След това, в интервю за NOVA той сравни българите с „кучета, които искат да маркират територия”.

„Нормално е, когато се извършва такъв тип провокация, която честно казано е изключително грозна, в случая с Миленко Неделковски, цялото българско общество да реагира. Няма как да останем безучастни”, коментира Митов.

„Българското правителство реагира веднага. Поискахме от властите в Скопие да се разграничат от този акт”, посочи външният министър.

„Що се отнася до претенциите за законността и незаконността на поставената плоча трябва да си дадем сметка, че това е инициатива на група български граждани, които са отишли и са решили да почетат паметта на загиналите български войници през 1916 година в битката при Каймакчалан. Този акт не е на българското правителство, това е акт на група граждани”, обясни Митов.

Той подчерта, че спор около законността на въпросната плоча не може да се води.

„Вандалският акт на въпросния човек е пълно падение на човешката личност”, заяви Даниел Митов. „Направили сме постъпки пред правителството в Скопие да възстановим този път през акт на българската държава въпросната плоча”.