Още по темата

Българското правителство реши да сключи с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) „МиГ” договор за ремонт на изтребителите МиГ 29.

Това става ясно от публикуваните на 7 март 2018 г. на портала за обществени поръчки на МО документи по процедурата за обществена поръчка: “Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ29 – рамково споразумение”.

Процедурата беше открита с решение на министъра номер 129 от 6 декември 2017 г.,  но по-късно беше обжалвана. От публикувания пакет с документи става ясно, че на 15 и 16 февруари са проведени преговори с компанията.

Със свое решение номер 28 от 6 март 2018 г., министър Красимир Каракачанов окончателно определя като изпълнител Руската самолетостроителна компания “МИГ”. Решението подлежи на обжалване в десетдневен срок, който изтича на 16-ти март.

Разпитаха Росен Плевнелиев за МиГ-овете в съда

Отново спор за ремонта на МиГ-овете

Обвиниха Ненчев за МиГ-овете. Прокуратурата: Довел е ВВС до колапс

“Страната е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са преценили, че само руснаците могат да се грижат за доставените в края на 80-те бойни самолети. Затова и не са били поканени други кандидати“ отбеляза агенция "Ройтерс" в своя публикация по темата.

„Ройтерс“ акцентира, че процедурата за закупуване на 8 нови изтребителя от натовска държава е претърпяла провал и се очаква да започне практически отначало по-късно през годината.

Дава се пример с други членки на Алианса като Полша, които имат част на въоръжение съветска техника, но политиката на НАТО е източноевропейските държави да бъдат насърчавани да развиват и купуват оборудване западно производство, което да е съвместимо със системите от съветския период.

Договорът на стойност 81,3 млн. лева (около 40,5 млн. евро) за ремонт и модернизация на 12 самолета МиГ 29А и три МиГ 29Б за ВВС на страната по план трябваше да бъде сключен през декември.

Но решението беше обжалвано от украинската кампания "Укроборонпром", която подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и настоя за започване на нова конкурсна процедура. В съответствие с българския закон, жалбата стана основание за спиране на сделката.

В началото на януари КЗК заяви, че е отхвърлила искането на "Укроборонпром". След това българските власти решиха да продължат обсъждането на договора с руската компания и да не канят други партньори за преговори.

"Въпросът за това, кои бойни самолети България трябва да купи, е застрашавал последователни правителства за повече от десетилетие" пише Ройтерс и отбелязва, че София е заявила, че между 2018 и 2022 г. иска да извърши модернизация, за да доближи своите бойни самолети до спазването на стандартите на НАТО.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram