Още по темата

Церемонията по откриването на българското председателство на ЕС започна с концерт в четвърътк в 19.30 ч. в Народния театър „Иван Вазов“. Той ще бъде последван от официална вечеря, на която домакин ще бъде премиерът Бойко Борисов.

Малко по-рано първият ден на председателството започна с култура. В шатра до Народния театър, на площ от 700 кв. метра, беше открита дигитална изложба. Тя показва съкровищата, обичаите, азбуката ни.

Председателството на ЕС започва, София - блокирана

Що е то европредседателство - какво трябва да се знае за него

В петък членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на председателството ни. След това ще се проведе общо заседание на колегиума на комисарите и българското правителство с учасието на председаеля на ЕК Жан-Клод Юнкер. По-късно Юнкер и Борисов ще дадат пресконференция.

Сериозни мерки за сигурност ще бъдат предприети в следващите шест месеца, за да се гарантира сигурността на всички гости, които ще посетят страната ни в рамките на българското председателство. Страната ни ще посрещне 25 000 гости и ще бъде домакин на повече от 300 събития.

Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

В ранният следобед в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в рамките на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Българският министър-председател заяви, че

темата за интеграцията на Западните Балкани остава водещ приоритет по време на нашето председателство

и страната ни ще разчита на подкрепата на всички европейски институции и държавите членки.

„Европейските надежди на гражданите на страните от Западните Балкани ще съберат заедно на една маса всички лидери. Знам, че това ще е дълъг процес, но това е процес, който ни учи на помирение и на това да обърнем погледа напред. Очакванията на моите колеги са за ускоряване на процеса на евроинтеграция“, е подчертал българският премиер.

Бойко Борисов и Доналд Туск са били единодушни, че темата за интеграцията на държавите от Западните Балкани е важна не само за региона, но и за целия Европейски съюз. Двамата са обсъдили възможности в сферата на инфраструктурата и свързаността в региона.

Доналд Туск е изразил благодарност за инициативата на българския премиер за

срещата на върха в София на 17 май,

когато се очаква лидерите да обсъдят темата „Западни Балкани“. По време на разговора двамата са дискутирали и организацията на срещата на върха, на която двамата ще бъдат домакини.

Министър-председателят е заявил, че подобряването на диалога с турската държава трябва да става с консенсус и с мъдри и спокойни решения. Политиката на отчуждаване не трябва да продължава, защото за България, а и за ЕС Турция е стратегически партньор в борбата с миграцията.

Бойко Борисов и Доналд Туск са били единодушни, че Кохезионният фонд и селскостопанската политика трябва да бъдат запазени. Българският министър-председател е уверил Доналд Туск, че страната ни е готова за своето първо председателство и че България ще бъде балансьор и ще търси консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.