Още по темата

 „Никъде в тази декларация БСП или г-н Жаблянов не е казал, че това е необходимо и неизбежни правосъдие. Тя е по повод Луковия марш и е възложено на работна група да изготви декларация. Това коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в ефира на „Събуди се“ по NOVA.

В един от пасажите й накрая се казва „правят се, че не разбират, че Народният съд е било неизбежно и необходимо правосъдие“.

Александър Симов: ГЕРБ имат всички възможности да махнат Жаблянов

Скандал: ГЕРБ поиска оставката на зам.-председателя на НС

“Чрез нея ние не даваме оценка на това какъв е Народният съд – справедлив или несправедлив. Тази оценка е дадена 1991-ва. И медиите, и обществото искат от БСП непрекъснато да се извиняваме какво се е случило преди 70 години”, беше категоричен той.

Според него управляващите от ГЕРБ искат да изместят вниманието от дневния ред на обществото и се хващат за едно изречение на политическа партия и на базата на това искат оставката на зам.-председателя на Народното събрание.

„В правилника ясно е разписано кога може да се иска оставка на председател и на зам.-председател”, допълни Свиленски.

Той беше категоричен, че понеже това не е по темата „Луков марш“, е решено абзацът да бъде свален и призова историците да говорят, защото е ”минало е много малко време“

"Има два вида оценки – политическа и историческа. Наша работа е да дадем политическа оценка и тук се разминаваме с тях. Склонен съм да смятам, че в онези времена, по време на Втората световна война, със сигурност е имало натиск и от съюзническите сили.

Въпросът е сега не да водим исторически дебат, а да дадем много ясна оценка на политическото насилие. Факт е, че в голямата си част Народният съд служи за инструмент за разчистване на политическите опоненти. Спорът е толкова жив, защото БСП нямат еднозначна оценка и все още водят дебат”, коментира от своя страна Тома Биков от ГЕРБ.

Опонентът му настоя да се потърси политическа оценка от ръководството на ГЕРБ, защото „голяма част от тях са били членове на БКП“. Биков посочи, че има като своя лична цел да не се употребява повече политическо насилие. По думите му няма нищо лично в искането на оставката на Валери Жаблянов.

СДС излезе с остра критика към БСП заради Народния съд.

СДС осъди опитите на БСП да реабилитира политическото насилие по време на Народния съд. Тези репресии трябва да бъдат осъдени и да останат в историята като поука за идните поколения, настояват в специална декларация от СДС.

"Вече три десетилетия подминаваме с презрение нежеланието на днешните социалисти да признаят, че са потомци на палачите след преврата от 9 септември 1944 г.", изтъкват "сините".

Те допълват, че "преглъщаме липсата на елементарно човешко състрадание към десетки хиляди жертви на политическия терор, прилаган от тяхната партия срещу българския народ", пишат от СДС.

"Цялото лицемерие за реформираната БКП, уж превърнала се в БСП, лъсна с пълна сила! Потресаваща е лекотата, с която червената партия търси оправдание на кървавия Народен съд, като част от "трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер", се подчертава още в декларацията на СДС. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.