Още по темата

Бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров обяви днес официално учредяването на движение „Кан Кубрат“.

„След тригодишно обсъждане, един Боянски клуб, в който се събраха първоначално двайсетина професори, стигнахме до мнението, до което са стигнала доста светли умове в световната история, че парламентарната република има свойството да изчезне, или както казва президентът Румен Радев - да атрофира. Последното доказателство е от вчера, погледнете Италия, в момента за кандидати за министър-председател са един продавач на пици, един комик - треторазряден, един стюард, и кой беше - един чистач“, каза Димитров.

Божидар Димитров окачестви Мария Захарова: Пикла без цици

Жена смени Божидар Димитров в НИМ

Местан се потиснал след интервю на Божидар Димитров

Според него парламентарната република има свойството да се „нацепва” и да се правят безсмислени коалиции.

„Това се е случвало и в България, 1931-1934 г.”, посочи Димитров. „Тогава е епохата на тоталитаризма в Европа и въпросът е решен много просто - става военен преврат, партиите са забранени и царят започва да управлява с истинския елит на нацията - професорите, казано най-общо”.

„И тези професорски правителства, както още се наричат, правят България за 8 години едно цвете”, смята историкът.

Професорът разви своята теза за президентска република и посочи, че вижда себе си като човека, който би могъл да я оглави: „Да, виждам, аз, Божидар Димитров, но естествено това ще реши народът“.

„Минал съм само през една политическа партия - Българската социалистическа партия, когато излязох, казах, че една партия за един живот - стига. И сега не правим партия, а наднационално движение”, уточни Димитров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.