"Някои колеги говорят за референдум, но той трябва да е ясно разписан - "за" и "против" ли сме да пребиваме жените и децата в България. Защото всичко друго - трети пол, гей-бракове, изобщо не фигурира в конвенцията. Това коментира премиерът Бойко Борисов на живо във „Фейсбук“ от Давос, където пристигна за участие по време на международния икономически форум.

ГЕРБ отложи гласуването на Истанбулската конвенция

„И неслучайно днес Армения, след Сърбия, Албания, Турция – всички са я приели дето се вика, и арменският поп я е приел”, добави той.

„Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мен. Да не забравяме, че президентът пропусна патриарха, когато откриваше председателството на ЕС. Така че малко да си пестят думите“ призова премиерът.

„Винаги съм работил в диалог с обществото, църквата, мюфтиите, и затова помолих колегите да не бързат с приемането ѝ за, да видим тези псевдовносители на морал, които толкова глупости изприказваха последните дни – едва ли не, че от ГЕРБ сме някакви, които искаме да въведем нов пол“ каза още той.

„Тази конвенция касае защитата на слабите, на жените и на децата", разясни премиерът.

Той беше категоричен, че текст по текст конвенцията ще бъде приета под резерва, за да не може да влиза в сила в България, "за да са спокойни всички".

"Ще ги питам църквата и мюфтиите какво ги смущава в това да няма насилие над жени и деца." завърши той.

„Не мога да допусна, че от всички държави ние сме от няколкото, при които има дискусия по тази тема. Да, има Конституция, има начин, с който хората да се успокоят, че такова нещо няма. От БСП са двулични - в Европа говорят едно, в България гласуват друго“, беше категоричен премиерът.

Борисов коментира и вота на недоверие срещу кабинета му, който по-рано днес очаквано не събра нужният брой гласове.

Очаквано: вотът на недоверие не мина

По думите му БСП са го поискали във времето, когато правителството е най-заето покрай европредседателството.

"Това е просто един начин да ни изложат", каза министър-председателят. "Благодаря на колегите, които подкрепиха вота. Оттам нататък имаме планове, които ще изпълняваме", каза Борисов в заключение.

В момента той присъства на Световния икономически форум в Давос.

Премиерът Бойко Борисов поздрави министър-председателя на Република Македония Зоран Заев за волята, с която работи за евроатлантическата интеграция на страната си, и го насърчи за продължаване на преговорите с Гърция за окончателно разрешаване на въпроса с името на държавата, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Имало е и неформални разговори с премиера на Естония, президентите на Литва и на Косово, както и с бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери. На 25-ти той ще участва във Форума за Западните Балкани. Тогава е планирано и участието на американския президент Доналд Тръмп.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.