Още по темата

За една година държавата е загубила 10 милиарда, трябва две години да работим, за да я възстановим. Това заяви днес в сливенското село Чинтулово председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на храмовия празник на манастира „Свети Илия“.

Каквото имаше съсипаха. Такава е държавата – минат, оберат я и после пак отново, добави той.

Според Борисов, ако ГЕРБ бяха управлявали държавата, досега щяха да са готови магистралите „Струма“ и „Марица“ и да е започнало изграждането на междуградските и селските пътища.

По думите му сегашното управление е съсипало тези проекти.

По-късно в Стара Загора лидерът на ГЕРБ каза, че „още преди пет години искахме да сменим Иван Искров като шеф на БНБ. Тогава обаче разговарях с шефа на Европейската централна банка (ЕЦБ), който ми сподели, че това е институция, във и около която всичко трябва да е спокойно и да цари пълен консенсус. Оттам ни препоръчаха в ръководството ѝ да няма партийни кандидатури“.

„Тогава решихме да го преизберем, за да има консенсус от БСП, ДПС и другите в парламента. Затова се ползваше Искров 4 години с моята подкрепа. Сега, като видях какво са сътворили –  приятелството няма нищо общо с несвършената работа“, добави Борисов.

По думите му парадоксът бил, че този, който трябвало да отговаря за надзора на банките, в момента е в отпуск. „Всички трябва да си подадат оставките и парламентът да сложи нови хора. Става дума за милиарди, които искат да извадят от бюджета или от данъкоплатците, а този човек е в болнични. Аз му пожелавам да оздравее, но този един месец може да коства след това 20-30 години работа на държавата“, допълни още лидерът на ГЕРБ.

В началото на тази седмица Борисов поиска парламентът да гласува оставката на Искров и на цялото ръководство на Централната банка заради проблемите около КТБ и банковия сектор.