Още по темата

Според премиера Бойко Борисов почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред актива на Движението всъщност се е обърнал не само към своите, а и към БСП.

"Всъщност г-н Доган какво каза - и на БСП , и на ДПС, ще ги свалим ГЕРБ и Патриотите, но когато сме готови да управляваме. Ако го направим сега с някакви инструменти, след 2,3 месеца те пак ще ни свалят нас. Това им каза: "Изчакайте си времето, сега не сте готови", каза Борисов в интервю за БНТ.

"Не бързайте, стани да седна. Сега са по-добри от нас. В Общи линии това, което Борисов прави и за съседите ни, и за Балканите, е добро. Нямаме такъв човек. Ще си го подготвим, след година, две или три и ще ги свалим и ще управляваме", продължи Борисов да тълкува думите на Доган. и допълни: "Според мен правилно им го каза, иначе ще е катастрофа, но ние сме го минали това. Ще докарат един нов Орешарски, след три месеца ще падне".

Ахмед Доган: Няма кой да управлява, ако вотът мине

Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи

В интервюто премиерът обяви, че за предстоящото председателство на Съвета на ЕС сме готови "с всичко, което е необходимо да бъдем готови".

Той отбеляза, че през януари предстоят посещения на премиера на Япония - първо в историята на двустранните отношения, на премиерите на Ирландия, на Чехия.

На 7 януари в Истанбул Борисов, заедно с патриарха, с главния мюфтия, с президента Ердоган ще открият възстановената желязна църква "Свети Стефан".

"Желязната църква не само, че не падна, но беше възстановена в цялото й великолепие и сега, където и да минеш по Босфора от към Златния рог, златни кубета с кръстове, като "Александър Невски", както свети точно като грее слънцето, така свети и там", каза Борисов.

Това мисля, че ще бъде един допълнителен мост към нормализиране на отношенията с най-големия съсед на Европейския съюз, допълни той.

На въпрос на водещия може ли да каже "не" на президента Ердоган, Борисов отговори: "Ние на много работи сме му кзвали "не", но по една тема сме си казали "да". И България сякаш като с нож си отряза темата за миграционната криза. Я, си спомнете само преди няколко месеца, 8-9 месеца, какво беше в България! Спомнете си Харманли, спомнете си Овча купел! Нали, ние пожеже, когато свършим работа, някак си веднага все едно не я е имало темата. Знаете ли какви усилия и колко желязна договорка трябва, за да пазим така границата, както се пази между България и Турция".

"Върнахме човек с различни имена, с фалшиви имена. Така че, не искам да се връщам към тази тема", каза още Борисов и напрви сравнние с Гърция, където "нашите приятели и съседи не могат да си преброят мигрантите".

Запитан защо се колебае за втория лифт в Банско, премиерът каза, че втори лифт ще има. "Ние сме провели, и аз самият, с много от зелените разговор и те също са за втори лифт, но искаме така да направим и плана на управление за Пирин, че всяко нещо, което допълнително ще се строи в тази зона, ще минава екологична оценка. Вторият лифт, всички са ми декларирали, че са за", посочи Борисов.

Той обясни и защо е отстъпил за мораториума за нови лекарства:

"Липсата на политическа класа. Безспорно от там се крадат много пари, безспорно. И само седмица преди това операцията, която проведоха Прокуратурата и службите, видяхте 70 милиона как се изнасят от България. Сиреч, най-добрите лекарства са в България и ги плаща Касата. Те вместо да отидат до пациента, се препродават. Къде? В Германия, Англия, Франция, Белгия.

Сиреч, отпада първата тема - българите лекуват ли се с най-доброто, лекуват се с най-доброто. Второ - доказано ли е едно лекарство, туко ще излязло на пазара, че не само е полезно, а не е вредно?", каза премиерът.

Радев се разгневи на ГЕРБ: Отнеха ни всичко

Депутатите ударно махнаха мораториума за лекарствата

Той обясни още, че след като прочел изявлението на президента, че управляващите са загубили човешкия си облик, разпознал себе си. "При положение, че преди 7-8 години когато ГЕРБ дойде на власт за здравеопазване се даваше 1 милиард, откакто ГЕРБ е на власт под 3,5 - 4-4,5 милиарда, тройно и четворно са се увеличили парите за здраве на хората. И какво се оказва? Пак всичките са недоволни, пак не е добро здравеопазването. Значи не е работата в парите", каза Борисов."

"Аз никога не съм бил инат. Дори риск дориза един човек да има, който поради тези промени, да изпусне седмица-две или три срок, аз не мога да си го позволя. И затова отидохме и казахме: "Връщаме го на стария вариант, това е с около 50 милиона повече". Но сега максимум съм възложил и на служби, и на колегите да работим върху контрола", допълни премиерът.

"Аз в такива схеми не влизам. Има си независими органи, които работят по темата. Гарантирано независими органи", каза той в отговор на въпрос кой, той ли атакува Иво Прокопиев.

"Какво да направя аз? Да се обадя в КОМПИ и да кажа: "Не закачай Иво Прокопиев"? Не мога да го направя", каза Борисов.

Наложен е запор на имущество на бизнесмена Иво Прокопиев

На въпрос какъв е в държавата Делян Пеевски, той отговори: "Депутат на ДПС".

"Воюват няколко олигарха, които икономически са видели, че имат възможност и са си направили медии. И всъщност, ако прегледате сутрин печата или агенциите, ще знаете точно кои медии на кой олигарх са. Защото рязко и точно защитават неговия интерес", отбеляза Борисов.

"Никога не съм бил с нито един от тях. Всеки се е опитвал да се възползва по един или друг начин, но никой не е успял. Така че, по темата Делян Пеевски, човекът, който може да говори за него, е Карадайъ и Ахмед Доган. Той е депутат от ДПС", допълни премиерът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК