Още по темата

Премиерът Бойко Борисов пристигна на знаково посещение в Босна и Херцеговина. Борисов е първият български правителствен ръководител, който посещава балканската държава. 

В началото на визитата си Борисов се срещна с българските военни, участващи в мисията EUFOR “Althea” – мироопазващи сили от различни европейски страни, разположени в Босна и Харцеговина.

Ципрас: България и Гърция могат да свържат ЕС и Русия

САЩ: Сърбия не може да седи на два стола

Министър-председателят посети базата „Бутмир” до Сараево, където е щаба на ЕУФОР. Там той се срещна с командващия генерал-майор Антон Валднер, а вполседствие и с командира на местния щаб на НАТО Робърт Хюстън.

Впоследствие Борисов похвали българските военни, за които Хюстън дал висока оценка.

"Генерал Хюстън каза, че сте уникални военни. Беше удоволствие да слушам похвали за вас, защото вършите много работа", заяви той на войниците.

Камерите заснеха как самият американски генерал, попитан от премиера, потвърди суперлативите с „Точно така”, казано на чист български. Той е женен за наша сънародничка, а с него беше и дъщеричката му – Надежда.

ЕУФОР е наследник на СФОР – международната военна мисия съблюдавала мира в Босна между края на гражданската война през 1995 и 2004.

Утре Борисов трябва да се срещне с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, ръководителите на двукамерния парламент, както и с Бакир Изетбегович – един от тримата държавни глави на страната.

Изетбегович представлява етническите бошняци, а в триумвирата има още представители на сърбите и хърватите в страната.  

В делегацията на Борисов са вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски и този на икономиката Емил Караиванов. 

Утре България и Босна ще подпишат изменение в двустранната спогодба за превоз на пътници и товари, с което да се насърчи търговското сътрудничество.